mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 21. 08:53

Kunhalmi Ágnes: Tudás nélkül nem lehet egyetlen szakmát sem megfelelően és biztonságosan elvégezni

Kunhalmi Ágnes: Tudás nélkül nem lehet egyetlen szakmát sem megfelelően és biztonságosan elvégezni
A kormány most azt tervezi, hogy szakképesítés nélkül is lehessen például elektronikus berendezéseket javítani, elektromos autókban bizonyos alkatrészeket cserélni, biológiai termékeket előállítani, hogy csak egy párat említsek. A szakképzetlen munkásokat szakképesítéssel rendelkező embernek lesz kötelessége felügyelni, így a felelősséget is magára vállalva. Emellett egészség- és minőségbiztosítási aggályok is felmerülnek.
Az egyik súlyos probléma ezzel a tervvel, hogy a kormány tovább erodálja a tudásalapú társadalom kialakításának lehetőségét, sőt annak ellentétét igyekszik megteremteni: egy tudás nélküli társadalom felé irányítja az országot, ahol az olcsó, most már szinte teljesen képzetlen munkaerő előállítása felülírja a tudás jelentőségét.
 
A másik aggasztó fejleménye ennek a tervezetnek pedig azokra a munkavállalókra helyezett teher, akinek vállalnia kell a felelősséget a szakképzetlen munkaerő esetleges hibáiért. Márpedig szaktudás nélkül a hibázás lehetősége óhatatlanul megsokszorozódik. Ha pedig adott esetben egy elektromos eszköz hibássá válik – és ez a harmadik aggályos aspektusa a tervnek – az az adott terméket vagy eszközt használó ember egészségére is negatív, akár súlyos hatással lehet.
 
A kormány egyre veszélyesebb irányba viszi az egész országot. Ha egyre kevesebb a tudás, nemcsak a jólét megteremtésének esélye vész el, hanem a biztonság is.
 
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok