mszp.hu | Belföld | Közös akarattal
2022. február 21. 14:49

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük a Völner-ügyben érintett miniszterekkel szemben

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük a Völner-ügyben érintett miniszterekkel szemben
Az Egységben Magyarországért színeiben a Párbeszéd, a DK és a Momentum képviselői vasárnapi online sajtótájékoztatójukon elmondták, felfoghatatlan, hogy a gyanúsított Völnert a fideszes kormány még mindig hagyja szavazni a parlamentben.

Mivel egy országot háborít fel, hogy az igazságügyi miniszterhelyettes sokmilliós korrupcióba keveredett, ám gyanúsítottként még mindig szavazgathat, ezért parlamenti vizsgálóbizottságnak kell sürgősen kivizsgálnia mindenekelőtt Orbán, Rogán, Varga valamint Kásler érintettségét – mondták el.

Gelencsér Ferenc, a Momentum politikusa emlékeztetett, az utóbbi időszak legnagyobb kormányzati korrupciós ügyére derült fény, „amikor kiderült", hogy Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára „rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forint közötti összeget vet át kenőpénzként a Magyar Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől". Az alpolgármester hozzátette, felháborító, hogy a Fidesz azt hiszi, a tisztességes többségnek ezt csendben kell tűrnie.

Tordai Bence, BP 4., dr. Konczer Erik, Komárom-Esztergom 1. választókerületének képviselő-jelöltjei vasárnap délután Budapesten.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökhelyettese hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a hatalmával visszaélő végrehajtó-maffia a fideszes kormányhoz kötődik. „Kizártnak tartjuk, hogy Varga Judit ne tudott volna erről az egészről; kizártnak tartjuk, hogy Orbán Viktor ne tudna arról, hogy mi történik a kormányában! Ezt bizony ki kell deríteni, ezért is kezdeményezünk országgyűlési vizsgálóbizottságot” – jelentette be.

A Budapest 15. országos egyéni választókerületében induló közös ellenzéki képviselőjelölt kiemelte, különösen botrányos, hogy a sztrájkjogukkal jogosan élni kívánó pedagógusokat csuklóztató EMMI-t is átszövi a korrupció és más minisztereket is érint. „Én azt kérem, hogy a vizsgálóbizottság térjen erre is ki” – szólított fel.

Konczer Erik Komárom-Esztergom megye 1. számú választókerületének közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje felidézte, pártja, a Demokratikus Koalíció korábban azért tett feljelentést, hogy kivizsgálják, nem kellett volna-e elrendelni Völner Pál letartóztatását vagy házi őrizetbe vételét, azonban beadványukat elutasították. Aláhúzta, „a fideszesek egymás kezeit mossák", miközben a tisztességes többségnek azt mondják, „nincs itt semmi látnivaló".

A DK politikusa bejelentette, a vizsgálóbizottság révén azt is ki akarják deríteni, pontosan „meddig érnek el a szálak", és mi a szerepe ebben az ügyben Varga Juditnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalnak vagy éppen Orbán Viktornak.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese rávilágított, a „magyar embereknek éppen abból van elegük, hogy a fideszes kiváltságosok mindent következmények nélkül megtehetnek".

Teljesen egyértelmű, hogy ahol egy miniszterhelyettes „feláldozható gyalog egy sakktáblán, ott a szálak miniszterekig, sőt akár a miniszterelnökig nyúlnak" – tette hozzá az áprilisi országgyűlési választáson az ellenzék közös képviselőjelöltjeként Budapest 4. számú választókerületében induló politikus.

Rámutatott, Orbán-ügy mivolta mellett a Völner-ügy egyben Polt- és Rogán-ügy is, hiszen egyrészt világos, hogy az igazi bűnösök a kabinet tagjai, másrészt Rogán gyanúsítása is teljesen megalapozott, hiszen strómanjai olyan összegű ingatlanokat szereztek neki, amelyekre a jövedelméből nagyságrendileg sem tellett volna.

Tordai hangsúlyozta, április 3-án a választás tehát az orbáni lopások és egyéb bűncselekmények, illetve a között fog történni, hogy az Egységben Magyarországért képviselői által hazánk végre ismét a tisztességes fejlődés útjára lépjen.

Kapcsolódó párttagok