Kunhalmi: „Belehúzott a kormány a védekezésbe, de belehúzott a gazemberkedésbe is”

Kunhalmi: „Belehúzott a kormány a védekezésbe, de belehúzott a gazemberkedésbe is”
Üdvözli az MSZP, hogy a kormány elkezdett hallgatni az ellenzékre a járvány elleni védekezésben, de figyelmeztetnek, tovább romlik az emberek élete, ha csak visszaélnek a felhatalmazással, és nem fogadják meg a köztársaságpárti erők gazdasági javaslatait is.

A halogatott intézkedésekkel a következő időszakra az eddig legnagyobb krízisbe került az ország, így hát azonnal cselekedni kell, mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerda reggel az ATV Start című műsorának vendégeként.

„A kormány ölbe tett kézzel várta az egészségügy lepusztulását és a vállalkozások bedőlését is. A Népjóléti bizottság MSZP-s elnöke elleni támadás is arról szól, hogy a kormánypárt ráfedjen arra, hogy hagyta lezülleni az egészségügyet, hogy egyre több a haláleset, a fertőzött, és egyre durvább intézkedéseket hoz meg a kormány. Hagyták elfajulni az egészségügyi helyzetet és a munkanélküliség elharapózott” – emlékeztetett. Megerősítette, Korózs Lajos nem fog lemondani az őt ért figyelemelterelő támadások miatt.

Az MSZP társelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő hetek nagyon nehezek lehetnek a megfelelő intézkedések nélkül. „Még csak most tartunk ott, hogy észbe kapott a miniszterelnök, hogy az MSZP-s javaslatokat megfogadja: a tesztelés, a maszkviselés szabályozása, az iskolákra vonatkozó szabályozás terén mind elismerte végre, hogy az ellenzéknek igaza van. Jó lenne, ha a gazdasági védőcsomagban és a munkahelyek megvédésében sem majd csak egy hónap múlva ígérgetne, reméljük, hallgat ránk ebben is”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a kormány az ellenzék által megszavazott határidős felhatalmazási törvény első percétől visszaél azzal. „Noha a védekezésbe belehúzott a kormány, egyben belehúzott a gazemberkedésbe is. Például a közpénz fogalmát megváltoztatja az Alaptörvényben. Az MNB vagy az egyetemi alapítványok közalapítványokká való átminősítésével nyakló nélkül lapátolják ki a közvagyont, innentől kezdve az állam ezeket nem tudja nyomon követni, ellenőrizni, számonkérni”.

A szocialista politikus figyelmeztetett, mindezt kétharmados törvényhez akarják kötni, „hiszen megcsapta a miniszterelnök orrát a kormányváltás szele az önkormányzati választások óta”.

Kiemelte, a választójogi törvényt is módosítják egy 23:59-kor benyújtott javaslattal, melynek nyomán az eddigi 27 helyett 50 egyéni körzetben, 9 megyében és Budapesten kell országos listát állítaniuk a pártoknak, viszont sokkal több pénzt kapnak majd az erre képes párok, ami kedvez a kamupártoknak. „Így akar minket elaprózni az egyben levő Fidesz, ezért fontos, hogy mi, köztársaságpártiak is egyben legyünk, egy listán” – hívta fel a figyelmet az MSZP társelnöke.
.

Kapcsolódó párttagok