mszp.hu | Belföld
2019. június 29. 07:59

Kunhalmi: El lehet érni a fordulatot, de egymásra vagyunk utalva

Kunhalmi: El lehet érni a fordulatot, de egymásra vagyunk utalva
Az ellenzék elérheti a fordulatot Magyarországon és be tudja hozni Tarlós István 7-8%-os előnyét Karácsony Gergellyel szemben Budapesten, de pártjai egymásra vannak utalva.
Egy-egy önkormányzati körzet akár 2-3 szavazaton is múlhat – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.
 
„Elképesztő hadigépezetet és hadsereget kell felállítania ezzel az állampárti Fidesszel szemben az ellenzéknek. Megvan erre a szándék, megvan erre a lehetőség; és az a nyitottság, amit az elmúlt két napban én magam is és Karácsony Gergely és a pártvezetők is mutattak, az (…) még nagyobb reményt ad, és még nagyobb izgalommal tölt el (…), most már látom azt, hogy belpolitikai fordulatot lehet Magyarországon elérni tíz év után.”
 
Mindenkinek közös érdeke, a már számokban is többször megmutatkozó budapesti többséget valódi politikai egységgé kovácsolják az ellenzéki pártok.
 
„Egymásra vagyunk utalva” –húzta alá. A győzelem „mindeninek érdeke, óriási a tét”. 
 
Elmondta: az előválasztáson győztes ellenzéki főpolgármester-jelölt betartotta első ígéretét: 12 órán belül leült az ellenzéki pártok vezetőivel és korábbi vetélytársaival, Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral is. Mindketten biztosították arról, hogy valamilyen módon együtt fognak dolgozni.
 
Kunhalmi szerint az ellenzéki pártok már „kipróbálták egymást”: sokszor gyűjtöttek egymásnak aláírást, például a NOlimpia vagy az Európai Ügyészéghez való csatlakozás kampányában, kampányoltak és koordináltak is közösen, és közös rendezvényeket is tartottak.
 
 „Most van az végre, hogy együtt vagyunk. Őszintén, egységben, az erőinket összetolva.” Mindenki beállt Karácsony mögé, s most a kampánycsapatokat, politikai erőket, forrásokat, az aktivistahálózatokat kell egymás iránti „méltósággal és méltányossággal” összefésülni. Alakul egy politikai testület is, amely mindezt összehangolja. 
 
Azt mondta: Karácsony, aki előtt „megemeli a kalapját” a fölényes győzelemért, most már Budapest jelöltje, és bár sokan szavaztak rá a DK-tól és a Momentumtól is, „van még 80-100 000 olyan szavazó, akit be kell hoznunk.” Karácsony ezért most aktivistatoborzót indított.
Az előválasztási kampányért pedig Kunhalmi köszönetet mondott minden aktivistának és civilnek, „mert nélkülük nem ment volna”.
 
A Szanyi Tibor szocialista alelnökkel kapcsolatos etikai bizottsági eljárásról azt mondta: „Sajnálom, hogy idáig fajult a helyzet”, de „most jött el az a pillanat, amikor a tagság részéről jött a nyomás”. „Nagyon sajnálom, hogy ez történt, de Tibor mindent megtett azért, hogy ezt ne kerülje el”.

Kapcsolódó párttagok