mszp.hu | Belföld
2022. március 15. 13:07

Kunhalmi: Jogos a pedagógusok sztrájkja!

Jogosnak nevezte a pedagógusok sztrájkját Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV-ben kedden.

Arra kérte az ellenzéki szavazókat: ne hagyják magukat elbizonytalanítani, és bejelentette: feljelenti Orbán Viktort rémhírterjesztés miatt.

Az ellenzéki szavazóknak azt üzente: „Ne hagyják magukat elbizonytalanítani, hogy ’úristen, itt minden be van betonozva, itt a Fidesztől majd nem lehet mozdulni’. Nem, kérem: jobb 50%-kal kutyanehéz dolgokat megoldani ebben az országban, mint 12 éve a partvonalról nézni, hogy tönkreteszik a nemzetünket.”

A pedagógussztrájkról kijelentette: az jogszerű; minden szakmának joga van sztrájkolni, akár a piaci, akár az állami szektorban; ez nagyon komoly vívmánya a magyar munkavállalóknak.

„Ne engedjék a szülők és a pedagógusok megfélemlíteni magukat, amikor több mint 10 ezer tanár hiányzik a rendszerből”. Hiába sugallja a kormány, hogy a sztrájknak kirúgás lesz a következménye, „nem lehet kirúgni” a tanárokat - mondta a tévé Start című műsorában.

Mint mondta, az Orbán-kormány „iszonyatosan sok megszorítást” hajtott végre az elmúlt 10 évben az egészségügyben, az oktatásban, a szociális és a nyugdíjszférában, és „ép ésszel valóban nehéz felfogni”, miért vonta vissza azt az intézkedést, hogy a minimálbérhez rögzítse a pedagógusbérek vetítési alapját.

„Iszonyatosan sok pénzt vett el a pedagógusoktól” ezzel – tette hozzá.

Kiemelte: míg a Medgyessy-kormány 50%-os általános béremelést hajtott végre, amit folytatni kellett volna, addig az Orbán-kormány 10%-os pedagógusjuttatása nem több egyfajta bérpótléknál, hiszen nem épül be a bérbe és nyugdíjalapot sem képez.

„Azonnal kell egy nagyarányú béremelés” – jelentette ki. Kérdésre kifejtette: az új kormány első két évében ezt mindenféleképpen meg kell lépni, s ahogy Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta az Egységben Magyarországért programbemutatóján: 50% nem is lesz elég.

De nemcsak az oktatásban, hanem az egészségügyi szakdolgozóknál, a szociális szférában és a rendészeti szférában is meg kell ezt tenni. „Meglesz erre a pénz” – ígérte.

Mint mondta, a Márki-Zay vezetésével felálló új, demokratikus kormány legfontosabb feladata a békét garantálni a NATO-val együtt, valamint a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól megmenteni a magyar társadalmat.

„Három hét múlva, remélem, ebben az országban kormányváltás lesz; és remélem, hogy az az 52,6%, aki négy éve a Fidesz ellen szavazott, azok újra föl fognak állni. (...) Most egységesek vagyunk” – mondta az ellenzékről.

„Ehhez kell a bér, ehhez kell az ütemes nyugdíjemelés és a 13. havi megtartása, ehhez kell nemcsak a rezsicsökkentés megtartása, hanem a Kádár-kockák és a panelprogram fölújítási programjának a visszahozatala; ehhez kell a minimálbér adómentességének a biztosítása, ehhez kell az áfacsökkentés az alapvető élelmiszereknél, ehhez kell a lakhatási válságnak a fölszámolása” – sorolta.

Arra a hírre, hogy az Európai Unió mégis kifizeti Magyarországnak az eddig visszatartott uniós forrásokat, attól függetlenül, ki nyeri a választást, azzal reagált: „Mi biztos, hogy ebből a pénzből az embereket fogjuk finanszírozni, a Fidesz meg az oligarcháit.” Hangsúlyozta: Márki-Zay kormányának vezetésével azonnal csatlakoznia kell Magyarországnak az európai uniós ügyészséghez, és létre kell hozni egy saját korrupcióüldöző ügyészséget is.

Rémhírterjesztéssel vádolta Orbán Viktort, amiért azt terjeszti, hogy az ellenzék háborúba akarja taszítani az országot; holott az ellenzék megszavazta az Országgyűlésben azt a békét és biztonságot célzó határozati javaslatot, amely szerint Magyarország segíti az ide menekülőket és a kárpátaljai magyarokat, nem enged fegyvert és katonákat az ukrán határra és fegyvert sem enged szállítani.

Ezzel szemben a kormánypárti képviselők meg sem jelentek az ellenzék által az orosz-ukrán háború ügyében összehívott rendkívüli ülésen – mutatott rá.

„A saját szabályaik szerint hazugság, amit a miniszterelnök állít” – jelentette ki Kunhalmi, hozzátéve: ezért „a saját szabályaik szerint” fel is kellene a miniszterelnököt jelenteni. Kérdésre azt felelte: meg is teszi.

„Itt a döntés lehetősége április 3-án. Ne bizonytalankodjanak, szavazzanak!” – szólította föl az ellenzéki szavazókat.