mszp.hu | Belföld
2020. április 30. 22:00

Kunhalmi: kockázatos egyszerre gazdaságot nyitni és érettségiztetni

Kunhalmi: kockázatos egyszerre gazdaságot nyitni és érettségiztetni
Kockázatos, és felmerül a kérdés, lehet-e egyszerre érettségiztetni és nyitni a gazdaságot.

Kockázatos, és felmerül a kérdés, lehet-e egyszerre érettségiztetni és nyitni a gazdaságot – mondta Kunhalmi Ágnes az ATV Start című műsorában csütörtökön. Közölte: kérdéseket tett fel a belügyminiszternek az óvodák és bölcsődék újranyitásáról.
„Kinyitni a gazdaságot és egyszerre érettségiztetni nyilvánvalóan kockázatos” – mondta az MSZP választmányi elnöke.

Három feltételnek „szigorúan” teljesülnie kell a lassú gazdasági újrainduláshoz: zárva kell tartani az iskolákat és nem szabad tömegrendezvényeket tartani; tömegessé kell tenni a tesztelést; és általánossá és kötelezővé kell tenni a maszkviselést.

„De én azt látom, hogy nyitott erre a miniszterelnök (…) örömmel hallom, hogy elfogadta Karácsony Gergelynek ezt a javaslatát” a maszkviselésre, és hogy „végre, egy hónap késéssel eljutott a kormányzat” a Palkovics László által bejelentett nagyobb arányú teszteléshez.

Megjegyezte azonban: mindenki biztonságosabban érezné magát, ha az érettségivel megvárták volna ennek a 30.000 tesztnek az eredményét. „Ők is elismerik, hogy vaktában lövöldöznek, mert nem indították meg időben a teszteket”.

Kijelentette: az, hogy eddig sikerült úrrá lenni a járványon, „elsősorban a magyar emberek törvényt betartó és jogkövető magatartásának is köszönhető”. Megjegyezte: ma minden információ birtokában a kormány és az operatív törzs van. A parlamentet nem tájékoztatják a járványhelyzetről, „nem is nagyon vonják be az ellenzéket, a szakmával sem nagyon tárgyalnak. Innentől kezdve ki van szolgáltatva (…) az egész ország annak, hogy mit mondanak a virológusok a kormánynak.”

Az érettségi vizsgáról azt mondta: a 83.000-ből a legtöbb gyerek el fog indulni, hiszen erre készül évek óta, és a felvételik miatt is, „ha a felsőoktatás teljesen rugalmatlan és most behatárolják, hogy márpedig most kell érettségizni”. De a távolmaradó 3-4000 diák sok, és „az ő életük is nagyion fontos”.

Elmondta: az MSZP a halasztás mellet érvelt, mert erre lett volna mód, de a kormány lényegében az MSZP korábbi javaslatait fogadta el az érettségiről. Egy kivétellel: a párt azt mondta, legfeljebb öt diák legyen egy teremben, a kormány rendelete maximum tíz főről szól.

Azt is elmondta: az óvodák és a bölcsődék április 30-iki újranyitásáról szóló rendelet kapcsán ma küldi el kérdéseit a belügyminiszternek. Tisztázni kell például, tesztelik-e az óvodapedagógusokat, és ha igen, ki fogja ezt megszervezni.

„Joggal merül föl a szülőben, hogy biztonságos környezetben szeretné tudni gyermekét” – mutatott rá.

Kunhalmi azt is tudakolja, valóban a szülőkre akarják-e terhelni annak a felelősségét, hogy a gyermekorvos helyett írásba adják: gyermeküknek semmilyen fertőző betegsége nincs.

Kapcsolódó párttagok