mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 31. 15:45

Kunhalmi: Közös alternatívát!

Kunhalmi: Közös alternatívát!
Közös ellenzéki alternatívát sürgetett Kunhalmi Ágnes a Fidesz ellenében a Klubrádió Esti gyors című adásában hétfőn.

Üdvözölte Balajti Zsolt közös ellenzéki jelölt fölényes győzelmét a hétvégi isaszegi időközi önkormányzati választáson. Mint mondta, ez a győzelem is azt támasztja alá: ha összefognak a pártok, érdemben meg lehet szorítani, sőt le is lehet győzni a fideszes jelöltet.

„Nagyon örülök neki és én reménykedem abban, hogy trendváltásról lehet szó” – mondta a társelnök, hozzátéve azonban: nem érez „forradalmi hangulatot”; arra jövő tavaszra, illetve a decemberi-januári közüzemi számlák megérkezése után számít.

Hangsúlyozta: a társadalomban érik az elégedetlenség, de az ellenzék sikere azon múlik, hogy „bizonyos áramlatai” – nevezetesen a baloldaliak, a liberálisok és a zöldek – „bizonyos kulcskérdésekben” ki tudnak-e egyezni egymással.

Döntő fontosságú, hogy a kemény kérdésekre: a megszorító politikára, a világgazdasági válságokra, a szomszédban zajló háborúra és a klímakérdésre együttesen találjanak válaszokat, és ezeket együttartóan kommunikálják az emberek felé – mondta Kunhalmi.

„Ez tud a választók szemében a NER rendszerében egy olyan alternatívát nyújtani, amivel egyáltalán a versenypályára fel tudunk menni” – mutatott rá.

Kijelentette: „Nekünk, MSZP-seknek volna erre egy megszorításmentes, nagyon világos baloldali válaszunk, de alapvetően ezt harmonizálni kell a hazai baloldali és szocialista értelmiségnek és szavazóbázisnak a liberálisokkal és a zöldekkel”.

Az ellenzék a közös alternatívával fogja kihasználni a helyzetet, amit a Fidesz saját magának teremt, „mert senki nem kérte” a Fideszt megszorító politikára, sőt a választások előtt a Fidesz tagadta, hogy adót emel és megszünteti a rezsicsökkentést – mondta Kunhalmi.

„A NER hiába bontja le a demokráciát”, nem tudja azt a minimális szociális biztonságot sem biztosítani az embereknek, amit ígért.

„Tehát semmilyen szinten nem vezet sehova a NER” – mondta a szocialista képviselő.
Hozzáfűzte: az isaszegi ellenzéki győzelem miatt azért is „boldog”, mert az a körzet nem hagyományos baloldali bázis, a közös ellenzéki győztes pedig eredetileg a Párbeszéd jelöltje.

Megjegyezte: a tavaszi országgyűlési választások óta a kata megváltoztatásáig és a rezsicsökkentés teljes visszavonásáig a győzteshez húzás tendenciája érvényesült. Azóta két ellenzéki időközi választási győzelem történt, mindkettő szocialista jelölttel, hagyományos szocialista szavazóbázison.

Kapcsolódó párttagok