mszp.hu | Belföld
2019. november 19. 19:12

Kunhalmi: Lázár tette „rendkívül ízléstelen és tapintatlan”

Kunhalmi: Lázár tette „rendkívül ízléstelen és tapintatlan”
„Rendkívül ízléstelennek és tapintatlannak” nevezte Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa, hogy a korábbi kancelláriaminiszter, a fideszes Lázár János virágot vitt Horthy Miklós volt magyar kormányzó sírjára.
„Mélységesen csalódott vagyok” – mondta az MSZP választmányi elnöke. Kiemelte: nagyon sokan élnek az országban, akik átélték, vagy nagyszüleik vagy dédszüleik átélték a Holokausztot, Horthy pedig részes volt az emberiség legsötétebb időszakának előidézésében: levelet írt Hitlernek arról, hogy gyorsítsák a deportálásokat, és „megsemmisítőbe vigyék a magyar zsidókat, magyar állampolgárokat, magyar embereket, honfitársainkat.”
 
Az Orbán-féle alaptörvényben pedig, ugyan Horthy nevének említése nélkül, de évszámokkal jelölve, a Horthy-korszak szerepel, mint az orbáni kormányzás „vállalt példája” – emelte ki.
 
 „Velünk élő múltról van szó” – mondta.
 
A Horthy-korszak megítélésekor nemcsak a Holokausztról, de magáról a háborúról van szó, amibe Horthy rendszere beletorkollott. Ez Horthy politikájának lényeges eleme – hangsúlyozta a politikus.
 
S „még ha Orbán (20)26-ra már egy megvívható regionális csatát is elképzelt Magyarországnak”, mondván, hogy „a magyar honvédség ott fog tartani” és egy regionális konfliktus esetén is képes lesz megvédeni az országot, a demokratikus erők nem fogják engedni, hogy bármilyen fegyveres konfliktusba vigye Orbán az országot.
 
„Amíg baloldaliak politizálhatunk, szólhatunk ebben az országban - már lassan elveszik a szólás jogát is, a leválthatóság jogát is elvették már -, amíg baloldali és demokrata politikus van, nem fogjuk engedni, hogy bármilyen fegyveres konfliktusba (…) újra belevigye a reakciós jobboldal Magyarországot” - mondta Kunhalmi.
 

Kapcsolódó párttagok