mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2022. március 30. 13:20

Kunhalmi: Mi behozzuk az EU-s pénzt, amit Orbán nem tud és elindítjuk a jóléti intézkedéseket!

Kunhalmi: Mi behozzuk az EU-s pénzt, amit Orbán nem tud és elindítjuk a jóléti intézkedéseket!
A fideszes kormány elszólta magát: mivel odaadták a pénzt az oligarcháknak, az EU nekik nem ad többet, ezért hatalmon maradásuk esetén jönnek a megszorítások. Ha azonban az Egységben Magyarországért jelöltjei nyernek, akkor újra jönnek a pénzek – ígéri az ellenzéki szövetség.

A kisebb településeken élő 40 feletti nők közül sokan eddig csak a kormányzati propagandát hallgatták, és csak most tudják meg a rokonaiktól, hogy az ellenzéki szövetségnek a biztonságot végre megteremtő, jóléti programjai vannak – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

Reagálva egy friss Závecz-kutatásra, amely szerint a magyar nőknek csupán 38%-a szeretne kormányváltást, az Egységben Magyarországért Budapest 15. országos választókerületében újrázó országgyűlési képviselőjelöltje emlékeztetett, „a nagyon pici falvakban élő idősek nagyon sokszor teljesen el vannak zárva a rendes információktól, nagyon kiszolgáltatottak a kormányzati propagandának. Teljes mértékben elhiszik, hogy mindjárt háború lesz Magyarországon is, pedig nem lesz háború” – húzta alá, megjegyezve, a 13. havi nyugdíjról és a rezsicsökkentésről is azt hiszik, hogy az ellenzék majd elveszi, hiszen ezeket a hazugságokat harsogja a kormányzati propaganda-gépezet.

Kunhalmi Ágnes elmesélte, országjárása során találkozott olyan családdal, ahol a nagymama még szinte semmit nem hallott a fideszes kormányt leváltani készülő Egységben Magyarországért valós programjáról. „Az unoka ránk szavaz, tehát Márk-Zay Péterre és az egyesült ellenzék jelöltjére fog szavazni, a mama pedig egész egyszerűen az unokától tudott meg egy csomó mindent, például azt, hogy mi is megszavaztuk az orbáni békenyilatkozatot a Parlamentben. (…) Sem az MTV-t, sem a Kossuth rádiót hallgatók nem tudnak arról, hogy össznemzeti egység van abban, hogy se fegyvert, se katonát, hogy a béke pártján állunk és humanitárius segítséget nyújtunk mindenkinek” – mondta el.

A szocialista politikus hangsúlyozta, a fideszes kormány szomorú teljesítménye és a pénzügyminiszter ráutaló megjegyzése után van oka feltételezni, hogy a Fidesz megszorító intézkedéseket tervez. „Varga Mihály elszólta magát egy lakossági fórumon: azt mondta, hogy ez a költségvetés nem tartható: pénzügyi kiigazításra van szükség. Többtíz éve a magyarok megtanulták Magyarországon, hogyha ezt hallják egy politikustól, akkor az egyenlő a megszorítással”. Kérdésre elárulta, szerinte még a rezsicsökkentés és a 13. havi nyugdíj is veszélybe kerülne, ha maradna ez a kormány.

Kunhalmi kiemelte, ezzel ellentétben az ellenzéki szövetség jóléti programot kínál, megszorítások nélkül és a Pénzügykutató Intézet például úgy látja, hogy a megfelelő átcsoportosítással és forrásbevonással igenis tarthatóak az ellenzék fő ígéretei: elsősorban a jövedelmek és a nyugdíjak emelése, az áfa-csökkentés és a minimálbér adócsökkentése.

„Ha meg tudjuk nyerni a választásokat, garanciát vállalunk arra, hogy az Európai Unióból jövő forrásokat nem az oligarchák fogják hazavinni, hanem belépve az Európai Ügyészségbe, létrehozva a korrupció üldözésére szolgáló ügyészséget megjön az a forrás, amit egészségfejlesztésre, panelprogramra és nagyon sok mindenre kifizet az EU, csak látnia kell a garanciát” – ígérte.

Rámutatott, Orbán ezért nem kapta meg az a pénzt, hiába írt levelet von der Leyennek. „Nekem van a költségvetésben annyi mozgásterem, hogy ezeket nem a költségvetésből kell nekem nemzeti forrásból kinyögnöm, hanem képes vagyok arra, hogy átcsoportosítsak bérre pedagógusoknak, egészségügyi szakdolgozóknak, rendészeti és szociális területre” – jelentette be.

Az MSZP társelnöke rávilágított, ez fordulatot jelentene az orbáni politikához képest. „Az elmúlt 12 évben azt láttuk, hogy Magyarország strukturális területein (…) pont az oktatástól és pont az egészségügytől vont el nagyon sok pénzt. (…) Azzal, hogy megváltoztatta a nyugdíjszámítás módszerét és 2010 után nem folyósította a 13. havi nyugdíjat több százezer forintot vett el a nyugdíjasoktól. 200.000 forintnak kellene Magyarországon az átlagnyugdíjnak lenni, ha ezt nem teszi meg Orbán, és nem azt hazudja, hogy ő az, aki kibélelte a nyugdíjasokat”!

Összefoglalva elmondta, Orbán alapvetően megszorító politikát folytatott az elmúlt 12 évben a strukturális területeken.  „Dőlt az Európai Unióból a pénz, óriási felhatalmazás volt, és ennek ellenére ott tartunk, hogy a TÁRKI kimutatása alapján most már a magyarok 3/4-e szegény” – szögezte le az Egységben Magyarország Budapest 15. országos választókerületében újrázó országgyűlési képviselő-jelöltje.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok