mszp.hu | Belföld
2020. május 17. 00:35

Kunhalmi: Mi, magyarok tudjuk megverni Orbánt

Kunhalmi: Mi, magyarok tudjuk megverni Orbánt
Csak a magyarok verhetik meg Orbánt, a 2022-es választáson.
A Nyugat és az Európai Unió legfeljebb kritizálhat – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az ATV Start című műsorában pénteken, ahová Gelencsér Ferenccel, a Momentum I. kerületi alpolgármesterével hívták meg.
 
„Mindig az adott nemzet polgárai döntik el azt, hogy ki lesz kormányon, tehát megmenteni bennünket az Európai Unió nem fog. (…) Summa summarum, én azt mondom a magyaroknak: mi tudjuk megverni Orbánt a ’22 es választásokon” – szögezte le Kunhalmi.
 
 
Azt mondta: olyan javaslat van napirenden az Európai Unióban, hogy a magyaroktól ne vegyenek pénzt, de ne a „korrupt, lopós kormányon keresztül” jöjjenek az uniós források, hanem az önkormányzatok kapják – ahogy azt Karácsony Gergely és több ellenzéki, köztársaságpárti önkormányzati vezető is régóta szorgalmazza.
 
„Ezért küzdeni is fogunk, ez volt a konkrét ígéret” – hangsúlyozta Kunhalmi, de megjegyezte: ez nem most fog megvalósulni, mert az unió malmai lassan őrölnek, a kormányok pedig maguk szeretnék szétosztani a forrásokat a saját nemzetállamukban.
 
A rendeleti kormányzás megszüntetéséről azt mondta: a Parlament sem valós kontrollja a kormánynak, mert az ellenzék jogait nagyon „megnyirbálták”, ahogy a médiáét is.
 
A budapesti és Pest megyei nyitásról azt mondta: mindkettő egyértelműen a kormány felelőssége. A budapesti polgármesterek véleményének kikéréséről, miután a főpolgármester már az asztalra tette tervét, azt mondta: a kormány nem kérte egyetlen önkormányzat véleményét sem, amikor elvette az iparűzési adót, vagy amikor arról volt szó, mit kell az óvodáknak és bölcsődéknek tennie a járványhelyzetben.
 
„Aztán visszadobta Orbán ugyanúgy a polgármesterekre, mert ő maga nem mert dönteni” – állapította meg.
 
A korlátozások megszüntetéséről azt mondta: egyszerre kell a járványgörbét alacsonyan tartani és a gazdaságot beindítani, az iskolák számára pedig a kettő között „megtalálni az egészséges arányt”.
 
Azt mondta: az iskolákat szeptemberben kellene kinyitni, mert a tanévből hátralévő két hétre nem érdemes, ugyanakkor nyárra rugalmas ügyeleti rendszert kellene biztosítaniuk, hiszen sok szülő ekkor kezdhet majd újra dolgozni.
 
„Ez is állami, az ügyeleti rendszer, tehát a KLIK-nek ezt meg kell oldani” – szögezte le.
 
Külön kitért az étkeztetésre, hiszen akármilyen nehéz a helyzet, a gyerekeket nem lehet étel nélkül hagyni, főleg a szegényebb térségekben.
 
Örömét fejezte ki, hogy az érettségik alkalmával „semmi nem történt”, bár „akár történhetett volna is”. Szintén pozitívan értékelte, hogy egy sor MSZP-s javaslatot elfogadott a kormány: nem hagyományos érettségit csinált, végül csak írásbelit tartott, és meghallotta, hogy nagyon kemény járványügyi megelőző intézkedéseket kell tenni.
 
Gelencsér Ferenc arról beszélt, hogy a Párbeszédes V. Naszály Márta által vezetett I. kerületi önkormányzat kénytelen félmilliárd forintot veszteségként leírni a büdzséjéből, mert a pénz „elvesztette közpénz jellegét” – miután az előzőleg 21 évig hatalmon levő fideszes elit titokban elhelyezte a Széchenyi Bankban, ami aztán bedőlt.

Kapcsolódó párttagok