mszp.hu | Belföld
2022. február 25. 14:31

Most látszik, éles helyzetben a magyarok a demokráciát és nem a putyini utat választják

Most látszik, éles helyzetben a magyarok a demokráciát és nem a putyini utat választják
Az orbáni hintapolitika ideje lejárt, ideje visszatérni vissza EU és a NATO kötelékébe.

A négy évvel ezelőtti fideszes szavazók jelentős része is most már úgy gondolja, hasznosabb a szövetségeseinkkel való értékközösség, mint a háborús konfliktus fokozása egy agresszorhoz dörgölőzve – mondta el Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke péntek reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában, miután előző este az egyik szónoka volt az Ukrajna és a kárpátaljai magyarok melletti szolidaritási tüntetésnek Budapesten, az Orosz nagykövetség előtt.

„Csak annak köszönhetik – a magyarok ezt is világosan látják –, hogy az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk azt, hogy nem eszkalálódik Magyarország számára ez a konfliktus” – emlékeztetett Kunhalmi.

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje elmondta, aggodalomra ad okot, hogy nem látni kormányrészről semmilyen humanitárius tevékenységet a határnál – bármilyen segítséget kapnak az Ukrajnából hazánkba menekülők, az úgy tűnik, mind civil kezdeményezés.

A szocialista politikus elmondta, az egyesült ellenzék beadott egy határozati javaslatot egyebek mellett arról, hogy a magyar Parlament határozatban jelentse be, hogy elítéli az orosz katonai agressziót és szolidaritást vállal Ukrajnával, az ukrán néppel és a kárpátaljai magyarsággal.

„Lépjen fel Magyarország az ENSZ, a NATO és az EU által biztosított valamennyi eszközzel és keretén belül ez ellen az agresszió ellen” – követelte, hozzátéve, hogy az orosz kémbankot ki kell utasítani, illetve a paksi atomerőmű orosz hitelből történő bővítését, engedélyezési eljárását is fel kell függeszteni, hiszen még a fideszes szavazók nagy része is ellenzi a putyini diktatúrával való barátságot.

„Szerencsére a népakarat jóvoltából az EU-s és a NATO tagságunkat még kétharmaddal sem lehet elbontani” – jegyezte meg.

Kiemelte, a diktatúra gazdasági megállítására jó példa Olaf Scholtz, az újonnan megválasztott szociáldemokrata német kancellár lépése az Északi Áramlat 2 engedélyezésének leállításáról. „Ezért is fontos az április 3-i kormányváltás, mert ha Németországban nem történt volna meg a kormányváltás, akkor az Európai Uniónak nem lett volna ekkora mozgástere az orosz agresszióval szemben. Tehát döntő fontosságú a választások eredménye nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió szempontjából is!” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke.

Végezetül Kunhalmi Ágnes megerősítette, nem számol azzal, hogy a magyar választásokat elhalasztanák az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva.

Kapcsolódó párttagok