MTI/mszp.hu | Belföld | Veszprém NAT közoktatás
2014. február 20. 10:55

Kunhalmi: Nácitlanítjuk a NAT-ot

A Nemzeti alaptanterv "nácitlanítását" ígérte kormányra jutásuk esetére Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján.

Nem szélsőséges szellemben alkotó szerzőkön, mint például Nyirő József és Tormay Cécile kell írni-olvasni tanítani a gyerekeket - jelentette ki a politikus.    

Felháborító, hogy 23 évvel a rendszerváltás után is azért kell küzdenünk, mert bizonyos szerzők nem valók a Nemzeti alaptantervbe - jelentette ki.

Hozzátette: a NAT túlzsúfoltságán is könnyíteni kell. Mint mondta,  más típusú NAT-ot képzelnek el;  figyelni kell a lexikális tudás és a képességek egyensúlyára.

Beszélt arról, hogy megszüntetik a pedagógus portfóliót, a Nemzeti Pedagógus Kart, a pedagógus etikai kódexet, a Klebersberg Intézményfenntartó Központot, a tankönyvpiacot pedig újra szabaddá teszik.

Hiller István, volt szocialista oktatási miniszter arról beszélt, hogy a kormányváltás előtt 186 milliárd forint jutott a felsőoktatási intézményeknek, ez 2013-ra 130 milliárd forintra csökkent: 30 százalékos forráskivonásra a felsőoktatásból a II. világháború óta nem volt példa.

A veszprémi Pannon Egyetemről azt mondta: életképes egyetem, amelyen nagyon jó szakok működnek, de ha a központi finanszírozás nem változik, az egyetem tönkremegy.

Adatai szerint a 2010-es kormányváltás óta, három év alatt 45 százalékkal csökkent a Pannon Egyetem támogatása, s míg 2010-ben 7080 államilag finanszírozott hely volt a kampuszon, addig 2013-ban ez már csak 4104 volt, az összes jelentkező 2010-ben 7577 fő volt, 2013-ban 4556. Ha még négy évig ez így megy, akkor a Pannon Egyetem elveszíti a stabilitását - jósolta Hiller István.