mszp.hu | Belföld
2020. június 19. 14:21

Kunhalmi: „Nem lehet munkaalapú társadalmat meghirdetni bér nélkül”.

Kunhalmi: „Nem lehet munkaalapú társadalmat meghirdetni bér nélkül”.
Példát mutatott az MSZP a járványügyi vészhelyzetben és erős üzenete van a nemzet legfőbb kívánalmairól is.

Oktatás, egészségügy, bérlakás program szerepel a szocialosták legfontosabb nemzeti céljai közt  – erről besszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Gulyás Gergely, kabinetminiszter szerint az ellenzék nem vett részt a vírus elleni küzdelemben. Reagálva erre Kunhalmi Ágnes elmondta, „Amikor az embereknek nem volt még maszkjuk, nem volt számukra elég fertőtlenítőszer, mi, az MSZP képviselői már akkor fejenként nettó egymillió forintot felajánlottunk a saját fizetésünkből, vittük a maszkokat meg a fertőtlenítőszereket, bevásároltunk az embereknek. 40 millió forintért vettünk tisztítószert és élelmiszercsomagokat a rászoruló családoknak, támogattuk az észszerű javaslatokat, sőt nagyon sok MSZP-s javaslatot támogatott és hozott meg a kormány, például az iskolák bezárását, vagy az 500.000 forintot az egészségügyi dolgozóknak és még sorolhatnánk”.

Míg Gulyás szerint az ellenzék nélkül is létrejöhet a nemzeti egység, az MSZP-s politikus rámutatott, „Az ellenzék a többség 52,6%-kal. Ennyink volt összesen az országgyűlési választáson, csak akkor még külön-külön indultunk. Szerencsére, az önkormányzati választáson már nem követtük el ezt a hibát. Mi vagyunk a többség, ám a vádaskodás és az, hogy az ellenzék nem a nemzet része nem egy új keletű dolog” – emlékeztetett Kunhalmi.

„Képesek vagyunk győzni a 2022-es választásokon, megvan az ellenzékben az akarat, megvan az elköteleződés, az elszántság, és ami a legfontosabb, az ellenzéki szavazókban van meg az az elszántság, hogy azok a pártok, akikre egy-egy választó szavaz, azok összefogjanak úgy, mint az önkormányzati választásokon” – emelte ki. Hangsúlyozta, ennek a pártpolitikai feltételeit meg kell teremteni, és egy „útitervet” kell pártja szerint adni az országnak.

Kérdésre, hogy az ellenzéki többség vagy a koronavírus nyomán jelentkező gazdasági válság fogja-e jobban nehezíteni a Fidesz-kormány dolgát a következő években, az MSZP társelnöki posztjának várományosa elmondta „Az újjáépítés nem feltétlenül a vírus után okozott válság miatt kell, hanem az elmúlt 10 év miatt. Magyarországnak a gazdasági szerkezetéből adódóan akkora visszaesése nem lesz, véleményem szerint, mint a nyugat-európai országoknak. Egyszerűen, ez a válság természete, ráadásul az európai uniós támogatások is meg fognak érkezni hozzánk, és segíteni fognak valamennyire. Nyilván lesznek nehézségek, de nem ez lesz a döntő” – mondta.

„Döntő fontosságúnak azt tartom, hogy az ellenzék meg tudja-e a pártpolitikai feltételeket teremteni, és meg tudjuk-e értetni az emberekkel, hogy új elosztási rendszer kell, koncentrálva az oktatásra és az egészségügyre” – vázolta fel.

„Nem lehet munka-alapú társadalmat meghirdetni bér nélkül, amit a fideszesek csinálnak” – fogalmazta meg az egyik legégetőbb problémát Kunhalmi. „Megfelelő bér kell az embereknek, ezért mondja az MSZP például azt is, hogy egy nagyon átfogó, teljes körű és országos bérlakásépítési program kell, ahol a fiatalok és a fiatal családok lakáshoz jutnak. Nem létezik, hogy Magyarországon egy kétdiplomás, több nyelvet beszélő fiatal egy élet munkájával nem tud egy fél panellakást összeszedni.

Ha valaki nem örököl lényegében a szüleitől vagy Kádár-rendszerből a nagypapa által összerakott vagyont, nem tud előre lépni és ez óriási probléma”.

Kapcsolódó párttagok