mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. április 09. 00:52

Kunhalmi: Orbán változtasson EU-s politikáján!

Kunhalmi: Orbán változtasson EU-s politikáján!
Le kell vonni az ellenzéki választási kampány kommunikációs hibáinak tanulságát, de ezzel együtt is mindenképpen változtatnia kell hazánknak a politikai irányvonalán.

Magyarország nagyon komoly szociális kérdések elé néz: ezek közül többre megadta a jó választ a demokratikus ellenzéki összefogás, azonban ezek az üzenetek nem mindenhova és nem megfelelően jutottak el – értékelte a vasárnapi parlamenti választás kimenetelét Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A szocialista politikus elmondta, nem a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péteré a felelősség egyszemélyben, és úgy sem lehet tenni, „mintha bizonyos pártok ott sem lettek volna” az összefogásban.  Leszögezte, közös az ellenzéki vereség, amelynek egyik fő oka szerinte a háborús kommunikáció volt.  "Abban a pillanatban, hogy kitört a háború: „Szociális biztonságot és békét ajánlunk!”.  Már a nulladik pillanatban ezt kellett volna mondani” – húzta alá.

„A szociális programunk, a szociális biztonság – pont a háború okozta negatív gazdasági helyzet miatt – tehát az, hogy  megvédjük a magyar családokat, teljes mértékben elsikkadt" – emlékeztetett Kunhalmi arra, hogy ezt a vonalat Márki-Zay túl későn kezdte képviselni. Elmondta, szerinte inkább a kiábrándult fideszesekhez szólt szinte végig a kampányban, de az csak az ellenzék egy százalékát tette ki.

Az MSZP társelnöke úgy értékelte, míg a baloldali választóközösség kissé megrendült, a bizonytalan jobboldaliak többségét sem sikerült megszólítani a Márki-Zay-féle stratégiával, ám ezért sem ő, sem Jakab Péter nem önmagában felelős. Kiemelte, a demokratikus ellenzék összefogását ennek ellenére is meg kell őrizni, hiszen nincs alternatívája egy jobb politikai ajánlatot tevő és erőforrásaival jobban gazdálkodó együttműködésnek egy szélsőjobbra tolódó centrális erőtér kialakulásával és a NER-rel szemben. "Nagyon kell vigyáznunk arra, hogy ezt a tábort összetartsuk" – tette hozzá.

Kérdésre, a megújulásról elmondta, miután szombaton a végleges mandátumok megvannak, majd ezt követően az esetleges jogorvoslati eljárások is lezajlanak, az MSZP tisztújítást tart. Ezen – mint mondta – megmérettetik majd társelnöki és mindazon eredménye, amelyet a kampányban és a választókerületében elért.

"Én a kerületemben nem putyinoztam, hanem a szociális ígéreteket hangsúlyoztam: hogy hogyan lehet megvédeni az embereket a háborús válság okozta negatív gazdasági hatástól. Orbántól is ezt kérem, (…) hogy változtasson az EU-s politikáján annyit, hogy jöjjön meg az a pénz, amivel meg lehet azokat az intézkedéseket hozni, mint a pedagógusi vagy az egészségügyi béremelés, és ne csak 10%-ot, és hozza vissza a nyugdíjasoknak a svájci indexálást és csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját" – hangsúlyozta az MSZP társelnöke.

 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok