2012. május 29. 16:42

Labanc kormányzás kuruc ruhában

A magyar kis- és középvállalkozások elől szívják el a levegőt a Fidesz nagytőkés oligarchái – jelentette ki a május 29-én a Parlamentben Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A politikus napirend előtti felszólalásában rámutatott: lehet, hogy a kormányzat beindította a gazdaság motorjait, ám a jelek szerint a sebességváltót hátramenetben hagyta.

Tavaly például 20 291 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami 16,5 százalékkal több, mint 2010-ben. „A válságot az építőipar érezte meg leginkább, a felszámolt vállalkozások ötöde innen kerül ki, mégis van egy vállalat, amely ezen a visszaeső piacon is több milliárdos nyereséget képes elérni. Ez az a KÖZGÉP, amelynek tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz volt gazdasági igazgatója, Orbán Viktor jó barátja – jelentette ki Lukács. – Ez a vállalat még az internetes oldalán is büszkén hirdeti, hogy bevételei túlnyomó része a központi költségvetésből származik, s ez igaz is, hiszen a KÖZGÉP az elmúlt két évben mintegy 300 milliárd forint állami megrendeléshez jutott, ennyi közpénz landolt náluk” – mondta Lukács Zoltán, kiemelve: ha a KÖZGÉP megjelenik egy közbeszerzésen, a többi jelentkező már tudja, hogy nem is érdemes indulniuk, hiszen semmi esélyük a megbízás elnyerésére.

Lukács szerint a Fidesz nem csupán országos, hanem helyi szinten is támogatja saját oligarcháit. Példaként Tatabányát említette, rámutatva: a város összes közterületi reklámfelületét szintén egy Simicska Lajoshoz köthető Publimont Kft. nyerte el 10 évre. „Ugyancsak Tatabányán a Mészáros és Mészáros Kft-nek adták el a helyi futballcsapat 32,5 milliós tulajdonrészét mindössze 1 forintért. Ez az a cég, melynek tulajdonosa a felcsúti polgármester” – sorolta a tényeket Lukács Zoltán.

Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz oligarchái nem a nemzetközi nagyvállalatok előtt nyernek megbízásokat, ahogy azt Orbán Viktor állítja, hanem a hazai kis- és középvállalkozások elől szívják el a levegőt. „A Fidesz kuruc gúnyában folytat labanc politikát. Ám a helyzet az, hogy az elmúlt két évben már ez is lekopott” – zárta hozzászólását Lukács Zoltán.

A képviselőnek adott válaszában Csáfalvay Zoltán államtitkár elismerte, hogy az építőipar „nem a növekvő ágazatok” közé tartozik. Szerinte az építőipar 2010 előtt a devizahitelekből futott fel, s ez a forrás mostanra elapadt. Az államtitkár szerint Magyarország gazdaságát furcsa kettősség jellemzi. „Vannak a hatékony multik és a többnyire gyenge, exportra alig termelő kis- és középvállalkozások. A kormány célja, hogy egy erős középvállalkozói réteg jöjjön létre, ezt szolgálja például a társasági adó csökkentése.”
Az oligarchák előnybe hozására Cséfalvay úgy reagált: az állami újraelosztás folyamatosan csökken, a kormány célja egy karcsú és hatékony állam megteremtése. Az államtitkár a KÖZGÉP-pel kapcsolatos észrevételekre nem válaszolt, a cég nevét meg sem említette.