mszp.hu | Belföld
2018. január 24. 15:37

Lábbal tiporja a Fidesz a holokauszt áldozatainak emlékét

Lábbal tiporja a Fidesz a holokauszt áldozatainak emlékét
Január 27-én, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján tartanak Horthy Miklósért, Magyarország egykori kormányzójáért emlékmisét a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. A misén részt vesz Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, az állami milliárdokkal kitömött Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

Az MSZP szerint mind az emlékmise, mind annak időzítése szégyenletes, hiszen Horthy Miklós kormányzása idején fogadták el Magyarországon a zsidótörvényeket. Horthy magát Teleki Pálhoz írott levelében olyan emberként jellemezte, aki „egész életében antiszemita volt, zsidókkal sosem érintkezett” – emlékirataiban pedig azzal büszkélkedett, hogy ő volt az első, aki szót emelt a zsidók „destruktív magatartása ellen”, és „megfelelő intézkedéseket tett” befolyásuk visszaszorítására.

A magyar zsidótörvények és a holokauszt áldozatainak megcsúfolása, hogy a Fidesz prominens tagjai éppen a holokauszt emléknapján éltetik azt a Horthyt, aki leginkább csak megvetni és szánni kellene. A sokadik jelzése ez annak, hogy a Fidesz szélsőjobbra sodródott, és normális kormányzás helyett gyűlölet- és félelemkeltéssel próbálja megtartani a hatalmát.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke

Harangozó Tamás,
az IPU Magyar-Izraeli Baráti Tagozatának alelnöke