mszp.hu | Belföld
2024. március 18. 21:08

Lajtai István (1945-2024)

Lajtai István (1945-2024)
Mély fájdalommal értesültünk, hogy Lajtai István, az MSZP egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselő és a váci önkormányzat képviselője életének 80. évében elhunyt.
Lajtai István Vácon született, 1945. január 13-án. A Magyar Szocialista Párt alakuló kongresszusán belépett a pártba. 1990-tõl 1994. szeptemberig a váci városi pártszervezet elnöke, 1990-tõl 1995-ig Pest megyei alelnök volt. Az 1990. évi önkormányzati választásokon a váci MSZP-lista vezetőjeként a képviselő-testület tagjává választották. 1990-tõl 1993-ig tagja volt az oktatási és a gazdasági bizottságnak, elnöke volt az önkormányzati tulajdonú Kommunális Kft. igazgatótanácsának. Mandátumáról az országgyűlési választási kampány kezdetén lemondott. A 1994. évi országgyűlési választásokon Pest megye 1. sz., Szob központú választókerületében és az MSZP Pest megyei területi listáján indult, mandátumát végül a területi listáról szerezte. 
 
Az Országgyűlés honvédelmi állandó bizottságában, ezen belül az ellenőrzési albizottságban dolgozott, illetve elnöke volt a katonai ombudsman albizottságnak. Tagja volt az IPU magyar csoportja magyar-izraeli, magyar-orosz, magyar-szlovák és magyar-ukrán baráti tagozatainak. Az MSZP-frakcióban a nemzetbiztonsági és honvédelmi munkacsoportban tevékenykedett. 1995. szeptember 21-én Pest megye, Nógrád megye és Komárom-Esztergom megye önkormányzatai által a vezetékes gázprogram érdekében létrehozott, országgyűlési képviselőkből álló bizottság vezetőjévé választották.
 
Egész élete összeforrt Váccal, ahol 1973-ban a Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozatával ismerték el. A kétezres évek elején Lajtai István politikai tanácsadóként segítette a váci városvezetés munkáját, vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy Vác ingyenesen megkapta a volt deákvári laktanyát. Sokat és sikeresen dolgozott annak érdekében is, hogy a váci kórház korábbi rekonstrukciója zökkenőmentes legyen.
 
Őszinte részvétünk családjának, szeretteinek!