2012. május 04. 08:54

Lakáspolitika a „nyolc év” tükrében

Ha bűn, hogy 8 év alatt felépült 250.000 lakás és kb. 250.000 panellakás felújítása is megtörtént, akkor ezt a bűnt én bármikor szívesen felvállalom. – üzente a fideszes képviselőknek tegnap Csabai Lászlóné a sajtó nyilvánossága előtt. Ezek a lakások jobb életteret biztosítottak a lakóknak és olcsóbb rezsiköltséget, mint ami korábban volt.

Hogy pontos idézze a történteket az alelnök asszony egy bank ügyintézőjével egyeztetett a kérdésben, hogy meddig és milyen formában volt államilag támogatott lakáshitel.

A jelzáloghitel felvételének a lehetősége 2000-ben az Orbán-kormány idején indult el.

2001-ben vezették be a kamattámogatott hitelt, a kiegészítő kamattámogatott hitelt és a személyi jövedelemadó visszatérítést, amely hosszú távra 20-25 évre nagyon komoly elígérkezést jelentett.

2002. március elsejétől, a parlamenti választás előtt egy hónappal ezt a nagyon bőkezű lakástámogatási rendszert az Orbán-kormány kiterjesztette a használt lakásra is. Akkor a közgazdászok már tudták, hogy ez nem tartható.

Amikor az MSZP-SZDSZ hatalomra került első perctől tudtuk, hogy ezt a támogatási rendszert, ilyen formában nem lehet megőrizni. Azt reméltük, hogy lesz egy kis időnk, hogy jól átgondoljuk, és úgy lépjünk.

A bankok kezdeményezésére született az első változtatás 2003 júliusában, amikor a 30 millió forint államilag kamattámogatott hitelt 15 millió forintra mérsékeltük. Én ezt a döntést ma is jó szívvel felvállalom.  Hiszen aki 30 millió forintos hitelt tud felvenni, az valószínű nincs ráutalva arra a hitelre vagy nem azt a lakásépítést kell a magyar államnak az adófizetők pénzéből támogatnia.

2002 őszén - 2003. elején volt még egy döntése az akkori Medgyessy-kormánynak, hogy a szociálpolitikai támogatást igen jelentősen megemelte. Pontosan azért, mert azt gondoltuk, hogy a fiatal házasokat, a pályakezdőket kell támogatni és a gyerekeseket.

2003. december 12-én Járai Zsigmond jegybankelnök kifejezett kérésére a használt lakásnál a 15 millió kamattámogatott hitelt 5 millióra csökkentettük. A további visszaélések elkerülése végett. Döntött még arról is az akkori kormány, hogy egy család csak egy lakáshoz vehet fel támogatott hitelt, mert tapasztaltuk, hogy volt olyan család, akik 3-4 befektetési célú kamattámogatott lakást is vásároltak.

2005-ben a fészekrakó programot indította el a Medgyessy-kormány. Ez kifejezetten a szegények, pályakezdők támogatása volt. Azt jelentette, hogy az olcsóbb lakásokhoz, akár 10%-os önerővel lehetett kamattámogatásos hitelhez jutni. Az államilag támogatott hitel lehetősége 2009.06.31-ig élt. Akkor, azért vették igénybe az emberek a devizahitelt, mert a rendkívül alacsony kamatával - volt időszak amikor 1%-os volt a kamat - borzasztó kedvezőnek minősült, és a részletek alacsonyabbak voltak, mint a forint alapú kamattámogatott hitelnek.

Elég álságos arról beszélni a fideszes képviselőknek, hogy milyen bűne van Csabai Lászlónénak a devizaalapú kamattámogatott hitel felvételénél, miközben a Fidesz szinte teljes vezérkara rekord összegű svájci frank és euro hiteleket vettek fel. Ezek szerint ők nem érezték azt a veszélyt, hogy ebből a hitelfelvételből valami probléma lehet. Ha az ember a saját életében, saját háztartásában nem érzi a veszélyt, akkor érdekes, hogy utólag milyen okosak vagyunk az országot illetően.

Én valóban 2002-től 2005 tavaszáig lakásügyi kormány megbízott voltam.  – mondta, bár soha ezért egy fillért nem vettem fel, nem úgy mint a mostani nagyon sok kormánymegbízott, akik a polgármesteri vagy az országgyűlési képviselői fizetésük mellett még több százezer forint díjazásban részesülnek. 2005-ben azért mondtam le erről a pozícióról, mert nem tudtam elfogadtatni 2005-ben a lakbér támogatási rendszert és a viszonylag alacsony komfort fokozatú, alacsony költségigényű bérlakás építési programot. Meggyőződésem ma is, hogy igazán ez szolgálná a lakáspolitikának a megvalósítását, ez szolgálná az ország érdekét, hiszen ma az országban nincs lakáshiány. Az országban emberek vannak, fiatalok, fiatal házasok, nagycsaládosok, akik az életben soha nem tudtak annyit keresni, hogy saját lakást tudjanak vásárolni. Nekik kellene segíteni!

Emellett nagyon sajnálom, hogy a Fidesz az egyetlen embert, aki kompetens, felkészült és tárgyalóképes volt lakáspolitika témában, Mádi Lászlót kiiktatta a politikából.