mszp.hu | Belföld
2022. február 14. 11:55

Lakatos András emlékére

Lakatos András 1994-2002-ig MSZP országgyűlési képviselő

Lakatos András 1944-ben született, Mezőladányban. Családja elismert és tisztelt görögkatolikus, mezőgazdasági vállalkozó család. Itt tanulta meg a föld szeretetét, a munka becsületét, a parasztember tiszteletét.

A középiskolát Mátészalkán végezte. 1967-ben a Gödöllői Agrártudomány Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett. 1967-től 14 évig a Nyírtasi Dózsa tsz-ben dolgozott ágazatvezetői, agronómus, elnöki beosztásban. 1981-89 között a Szabolcs- Szatmár megyei Tanács elnökhelyettese. Ebben a beosztásában a megye gazdaságáért, a mezőgazdaság fejlesztéséért, a falvakban élők jobb életkörülményeiért dolgozott.

Ez volt az az időszak a megye életében amikor az alma, a burgonya, és a zöldségfélék biztos és jó jövedelmet biztosítottak a falvak lakóinak. 1989-től a Dohányfermentáló igazgatója, 1992-től a Hungarotabak nyíregyházi kirendeltségének vezetője, 1998-tól a Szabolcs Gabona Rt. felügyelő bizottság elnöke, szaktanácsadója volt. 1990 –től 1995-ig a Mezőgazdasági Kamara Szabolcs –Szatmár- Bereg megyei elnöke.

Munka mellett növényvédelmi szakmérnöki, vállalkozói és innovációs menedzserképesítést szerzett.

1994-2002 között volt országgyűlési képviselő. A Mezőgazdasági Bizottságnak, valamint a Magyar-Orosz Parlamentközi Vegyesbizottság magyar albizottságának is tagja volt.

Egész élete Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságáról és az élelmiszeripar fejlesztéséről szólt. Fontos szerepe volt a ’80-as évek ipartelepítésében, és a ’90-es években az előcsatlakozási alap felhasználásának tervezésében.

Azt vallotta, hogy meg kell újítani az ültetvényeket és szövetkezni kell a gazdáknak a jobb értékesítés érdekében. Élete során a falusi emberek biztonságáért, gyarapodásáért dolgozott, azt mondta: Erkölcsi kötelességem tenni azokért, akik közül való vagyok”.

Nyugodjon békében!

Nehéz búcsú