mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. szeptember 29. 15:14

Lakóház mint kiemelt nemzetgazdasági beruházás? Durva!

Egy budapesti lakóház nemzetgazdasági szempontból kiemelt érdekű beruházássá nyilvánítása ellen tiltakozott Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője, a Spirit FM műsorában szerdán.

„Én Hiszékeny vagyok, de azért ez nekem is kicsit durva” – jelentette ki saját vezetéknevével szójátékot játszva a képviselő. Mint mondta, „értetlenül állnak” az előtt, hogy egy egyszerű lakóépületet hogy lehet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítani.

A Hiszékeny választókerületében, Budapest XII. kerületében, a Dagály fürdőnél épülő épületet az után nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé a kormány, hogy a kerület tervtanácsa újratervezésre visszaküldte az építőnek a tervet, jelezve: az épület eltér az építési szabályzattól.

„Ez volt a megdöbbentő” – mondta Hiszékeny, rámutatva: állami nagyberuházások esetében „megszoktuk”, hogy a kiemelt beruházássá nyilvánítás eszközével próbálják a közigazgatást gyorsítani, de egy egyszerű épületnél ezt „nem érti az ember”.

Kiemelte: az ott élők számára veszélyeskövetkezményei lehetnek az épületnek, „borzasztó élményt fog jelenteni, hogyha ez valóban megépül”. Elmondta: a kormány döntését követően 1240 négyzetméterrel több területet fognak beépíteni a mindenkire vonatkozó építési szabályzatokban megengedettnél, 600 négyzetméterrel kevesebb zöldterületet és a parkolóhelyeknek csak a 70%-át.

A megnövelt beépített terület egy lakóháznál „nagyon komoly szám”, a kevés parkolóhely miatt pedig a lakók autóinak 30-40%-a kint fog parkolni az utcán – jelezte.

„Az a borzasztó ebben, hogy ez egy szörny, egy lakóépületi szörny lesz” – mondta, kifogásolva, hogy a tömbben átlag 30 négyzetméteres lakások lesznek, ráadásul „ez a szörnyszülött, ez a borzalom” egy olyan kellemes, zöld környékre fog „berobbanni”, ahol most 3-4 szintes épületek állnak.

Mint mondta, az ügyben sikertelenül próbált államtitkári választ kapni a Parlamentben.

Kérdésre kitért arra: bizakodó az előválasztással kapcsolatban, ahol jelöltként indult, s ahol kifejezetten helyi programmal állt elő. Ennek része volt az is, hogy „ezerszám” kellene építeni állami bérlakásokat, hiszen lakhatási válság van Magyarországon.