lamperth.hu | Belföld | beszéd 1956 megemlékezés
2012. október 24. 10:56

Lamperth Mónika '56-os beszéde 2012-ben

2012. október 22-én Kaposváron emlékezett meg 1956 hőseiről a Magyar Szocialista Párt. Nagy Imre szülőházának helyén elhelyezett emléktáblánál kezdődött az ünnepség, ahol fiatal színészek mutattak egy szeletet az 56 évvel ezelőtti hangulatból, majd Lamperth Mónika, a párt kaposvári országgyűlési képviselője mondta el ünnepi beszédét, melyet itt olvashatnak.


Kedves Kaposvári Ünneplők!

Kedves Ünneplő Vendégeink!

Magyarország mártír miniszterelnöke, Nagy Imre emléktáblájánál emlékezünk ma az 1956-os forradalomhőseire és áldozataira. Az MSZP több, mint tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy minden évben, az ünnep előestéjén közös főhajtásra és megemlékezésre hív mindenkit, aki Nagy Imre emlékét ápolni akarja.

Annak az embernek az emlékét, aki a forradalom és szabadságharc legdrámaibb, sorsdöntő napjaiban a nemzet egészét képviselte a megszálló és elnyomó diktatúra erőivel szemben. Baloldaliságával, szálfaegyenes kiállásával máig érvényes példát jelent az ő történelmi jelentőségű szerepvállalása. Példát jelent! A rendíthetetlen helytállás, a minden körülmények között érvényes, hajlíthatatlan tisztesség példáját.

Nagy Imre és 1956 októberének legszebb pillanatai igazolják: a magyar nép, a magyar társadalom szót tud érteni, ha van közös cél, az emberek kezet tudnak nyújtani egymásnak.


Tisztelt Ünneplő Közönség!

Felemelő és tiszteletre méltó, történelmi események kezdődtek 1956 októberében. Magyarországra figyelt a világ és mi hamar ráébredtünk: saját szabadságunkért nekünk kell megküzdenünk! Ennél tisztább és világosabb üzenete nincs, nem lehet a forradalomnak! Nekünk kell megküzdenünk, nekünk, magyar demokratáknak!

Nagy Imre példája ma is érvényes, örökbecsű! Egyenes gerinccel, tisztességgel kiállni azért, amiben hiszünk! Egyenes gerinccel, tisztességgel egymás szemébe nézve mondani és CSINÁLNI azt, ami nem csak elviselhetővé, hanem szebbé, élhetővé teszi a jelent és a jövőt!

Ez közös felelősségünk, mindannyiunké! Senki nem csinálja meg helyettünk!

Arra kaptam ma megtisztelő felkérést, hogy köszöntsem Önöket és hívjam valamennyiüket: menjünk együtt a mártír miniszterelnök szobrához, hallgassuk meg együtt az ünnepi szónokokat, emlékezzünk és gyűjtsünk erőt a "nagyszerűek" példájából! És ne felejtsük: a példa kötelez. Ma is van dolgunk, nekünk, baloldali demokratáknak!

A beszéd után a Nagy Imre társaság és az MSZP koszorút helyezett el a táblánál. Innen fáklyákkal vonultak át a megemlékezők a mártír miniszterelnök szobrához, ahol egy rövid műsor után Pintér Attila a párt városi, Harangozó Gábor megyei elnöke és Mesterházy Attila az MSZP elnöke mondta el ünnepi beszédét. A megemlékezés a szózat eléneklésével ért véget.