mszp.hu | Belföld
2024. május 08. 12:50

Lassan eltelt 100 nap, és még mindig nem tudjuk, kinek a parancsára kapott kegyelmet K. Endre

Lassan eltelt 100 nap, és még mindig nem tudjuk, kinek a parancsára kapott kegyelmet K. Endre
A bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta lassan száz nap telt el, számos kérdés azonban továbbra is tisztázatlan, a kormány hozzáállása pedig egyre érthetetlenebb. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerdán sajtótájékoztatót tartott, ahol a Bicskén történtekről, a szörnyűségek elkövetőiről, valamint a gyermekvédelmi törvény módosításának körülményeiről is beszélt.

Négy hónap telt el a bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta, ez idő alatt számos részletre fény derült, azonban több kérdés továbbra is nyitott maradt. Például az, hogy V. Jánost tavasszal a társadalmi nyomás és elégedetlenség miatt nem engedték szabadon. K. Endre pedig az elmúlt időszakban többször is vallomásuk megváltoztatására próbálta rávenni az áldozatokat. 

Korózs Lajos a másodrendű vádlott személyét is kiemelte, K. Bélát, akiről nem esik sok szó, annak ellenére, hogy a gyermekotthon üdülőjében, a rábízott gyermekeket erőszakolta meg. Ő másfél év börtönbüntetést kapott három évre felfüggesztve, így be sem kellett vonulnia. A büntetés kiszabása után céget alapított, melynek vezetője egy korábbi gondozottja lett. A vállalat néhány éven belül milliárdos forgalmat bonyolított, a vádlott több fényképen szerepel kormányzati politikusokkal és százmilliós sportautókkal, így felmerül a kérdés, valóban ilyen sikeres céget hozott létre K. Béla, vagy hallgatásáért cserébe kapott pénzt. Mára a fotókat eltűntették és a vádlottról sem tudni, hol van. 

Az üggyel kapcsolatban a képviselők által benyújtott írásbeli kérdéseket a legfőbb ügyész, Polt Péter feljelentésként értékelte és nyomozást rendelt el. Ezen ügy kapcsán is egyre több a kérdés, csakúgy, mint K. Endre esetében, továbbra sem tudni, kinek az utasítására kapott kegyelmet. Változatlanul nyitott kérdés Balog Zoltán püspök szerepe is az ügyben.

Az Országgyűlés elkezdte tárgyalni a gyermekvédelmi törvény szigorítását, ennek kapcsán már voltak bizottsági ülések, ahol a fideszes képviselők egyetlen módosító indítványt sem támogattak, annak ellenére sem, hogy azt ígérték, minden olyan javaslatot támogatnak, mely a gyermekvédelem erősítését szolgálja.

Sajnálatos, hogy a kormány által benyújtott módosítások a gyermekvédelmi rendszert tekintve semmilyen javulást nem eredményeznek sem a személyi feltételekben, sem az anyagiakban.

Korózs Lajos kiemelte, jelenleg is törvénytelenül emelik ki családjaikból gyermekek százait az anyagi körülményekre hivatkozva, ez ugyanis hivatalosan nem lehet indok.

Az MSZP által javasolt módosítások arra irányulnak, hogy akik pedofil bűncselekményeket leplezni igyekeznek, azok is ugyanolyan elbírálás alá essenek, mint az azt elkövetők. Az MSZP javasolja továbbá, hogy a sportvezetőkéhez hasonló átvilágításon essenek át a közvetlenül a gyermekekkel dolgozók, így a masszőrök, gyúrók és a stáb többi tagja is. A párt indítványa azt is tartalmazza, hogy aki elmulasztja jelezni a pedofil cselekményt, azt is vonják felelősségre, s az MSZP szorgalmazza a gyermekvédelmi ombudsman intézményének bevezetését és gyermekpszichológusok bevonását az olyan intézmények működésébe, mint a bicskei gyermekotthon.

Korózs Lajos rámutatott, Dunai Mónika kormánypárti képviselő olyan módosítót nyújtott be, mely a papokat mentesítené a pedofil cselekmény jelzési kötelezettsége alól, ha arról a gyónás során értesül, a titoktartás révén tehát ilyen helyzetben nem érvényesülne a kötelezettség.

A jövő héten, várhatóan, lezárják a gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalását, remélhetőleg a kormány figyelembe veszi az ellenzéki pártok és civil szakmai szervezetek érvelését, javaslatait. Lassan pedig már 100 napja nem tudni, kinek az utasítására részesült kegyelemben K. Endre, zárta gondolatait az MSZP alelnöke, Korózs Lajos.

Kapcsolódó párttagok