mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 06. 10:40

Lassítani kell a járvány terjedését! – Tömeges tesztelésre és szigorú kontaktkutatásra van szükség!

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a járványügyi korlátozások akkor lesznek igazán hatásosak, ha mellettük tömeges tesztelést és szigorú kontaktkutatást is folytatnak. Szlovákiában például kimutatták, hogy az országos szintű korlátozások, a tömeges tesztelés, valamint a fertőzöttek és kontaktszemélyeik karanténba vonulásának együttes hatására a fertőzések 70 százalékos csökkenést mutattak a vizsgált időszakban.

Ezzel szemben hazánkban a Fidesz bármiféle stratégia nélkül, átgondoltalanul, ötletszerűen szervezett bizonyos csoportokban teszteléseket, a magyar járványügy pedig egyszerűen feladta a kontaktkutatást.

Tagadhatatlan tény, hogy a tesztelés a vírus elleni védekezés egyik fontos eszköze, éppen ezért biztosítja egyre több állam a polgárai számára a rendszeres szűrés lehetőségét, akár otthon elvégezhető gyorstesztekkel is.

Ezen a téren a Fidesz mindössze addig jutott, hogy rendeletet alkotott a koronavírus-tesztek hatósági árának szabályozásáról.

Az MSZP úgy gondolja, hogy nem lehet lemondani a tesztelésről és a kontaktkutatásról, ezért továbbra is követeljük, hogy a kormány kezdje meg a tömeges, önkéntes és ingyenes szűrést, és a szigorú kontaktkutatást. Tudni kell, hogy ki beteg, és ki nem, mivel így rengeteg tünetmentes fertőzőt ki lehet szűrni és ezzel a járvány terjedését jelentősen vissza lehetne fogni. Azoknak pedig, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy karanténba kényszerülnek biztosítani kell a fizetésük 100 százalékának megfelelő táppénzt. Mindezek mellett pedig az MSZP továbbra is azt javasolja, hogy a kormány biztosítson ingyenesen havonta 5 darab, otthon elvégezhető gyorstesztet mindenki számára.

Minden rendelkezésre álló eszközt használnunk kell a védekezéshez. A tömeges tesztelések lebonyolításához, a kontaktkutatások lefolytatásához, az ingyenes gyorstesztek biztosításához és a 100%-os táppénz bevezetéséhez Orbán Viktornak és a kormányának rendelkezésére áll minden szükséges eszköz, így a tétlenségük miatt nem mutogathatnak másokra!

MSZP