Lássuk a tetteket!

Balog Zoltán fiatalos érzékenysége nem csupán a diákokhoz való hozzáállásában mutatkozik meg: az Orbán-kormány „humán” miniszterét láthatóan a gyerekek elleni erőszak kérdése sem érdekli. Hónapok óta ígérgeti a családon belüli erőszak büntetőjogba illesztését célzó törvényt, de azt még senki sem látta, így azt sem tudni, mi szerepel benne.

Csak azt tudni, hogy Balog Zoltán továbbra is ragaszkodik a kapcsolati erőszak fogalmához, holott a bántalmazások többsége nem az együtt élők, hanem a már elvált felek és/vagy gyermekeik között történik. Ismét felhívjuk figyelmét, hogy tízből nyolc gyermekbántalmazást családon belül történik, évente 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében, a veszélyeztetett gyermekek száma eléri 200 ezret.

Mindezeken túl Magyarországon ma minden feltárt gyermekbántalmazásra huszonöt rejtve maradó eset jut, míg Nyugat-Európában ez az arány egy a tízhez. A családon belüli erőszaknak a gyerekek a legnagyobb áldozatai, mert esélyük sincs elhagyni az erőszakos szülőt, és a legnagyobb titokban igyekeznek tartani mindazt, ami történik.

S habár e súlyos probléma jobbára láthatatlan, az biztos, hogy láthatatlan jogszabályokkal nem lehet orvosolni. Ezért azt mondjuk: elég a pusztába kiáltott szavakból, lássuk a tetteket! Lássuk, megfogadta-e Balog Zoltán a civilek, a szociális szakma és az MSZP gyermekbántalmazásokkal kapcsolatos érveit! Lássuk a kormány javaslatát!

Kormos Kata,
szóvivő