Látványos visszaesés a szabadidősport támogatásában

A Fidesz a szociális válság közepén tízmilliárdokat költ az adófizetők pénzéből stadionokra, de a szabadidősportra nem áldoz.

A kormánypropaganda ma a látvány-csapatsportágak, köztük is elsősorban a labdarúgás sosem látott létesítményfejlesztésről szól. Arról viszont nem hallani, hogy minden korábbinál kevesebb pénz jut a szabadidősport támogatására. Pedig a szabadidősport szól igazán a tömegek sportolási lehetőségeiről, egészséges életmódjáról.

Az a kormány, amely a mindennapos testnevelés fontosságát szinte mindennap elmondja, anyagilag nem segíti az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását. A szabadidősportra fordított forrásokat a kétharmaddal kormányzó Fidesz a töredékére csökkentette az elmúlt három évben. Pedig csak a felcsúti stadion építési költségeinek tizedéből megduplázhatná az emberek mindennapi mozgásának támogatását. A tömegsport bázisát adó egyesületeket lehetetlen helyzetbe hozza az is, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram forrásai gyakorlatilag teljesen elapadtak.

Az MSZP számára elfogadhatatlan, hogy akkor, amikor milliók élnek borzasztóan nehéz helyzetben, Orbán Viktor falujában, az 1800 lelkes Felcsúton milliárdokból épül stadion. Kormányra kerülése esetén az MSZP nem indít újabb felesleges, az embereket irritáló látványberuházásokat, és helyre fogja állítani az egyensúlyt a versenysport és a szabadidősport támogatása között.

Varga László,
az Országgyűlés Sport-és turizmusbizottságának tagja