mszp.hu | Belföld | Lázár János
2015. augusztus 19. 15:22

Lázár ismét beismerte az orbáni államgépezet alkalmatlanságát

Azután, hogy Lázár János egy szekszárdi fórumon azt mondta: „riasztó állapotban” van az állam, most újabb beismerést tett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Ujhelyi István európai parlamenti képviselőnek küldött írásbeli válaszában azt közölte: „minden jó szándék és feszített tempó mellett sem várható el”, hogy a kormányhivatal rövid időn belül felszámolja azt az ügyhátralékot, ami miatt a külföldön élő magyar családok újszülötteit a magyar állam csak hónapos késéssel képes megfelelően anyakönyvezni.

Jelenleg több mint nyolcezer magyar kisgyermek és családja vár arra külföldön, elsősorban Londonban, hogy magyar okmányokat szerezve meglátogathassa “a Skype-nagyszülőket”. Az MSZP európai politikusa által megnyitott online panaszablakra érkezett ([email protected]) többtucatnyi bejelentésből is egyértelmű: az érintett családokkal a magyar kormányhivatalok vagy packáznak, vagy egyszerűen képtelenek előállítani az okmányaikat. Ismert olyan eset, amikor több mint fél éven keresztül húzódott egy kisgyermek magyar anyakönyvének elkészítése.

Ujhelyi István az ügyben legutóbb Lázár Jánoshoz fordult mielőbbi intézkedést követelve, szükség esetén forrásátcsoportosítással. Az Orbán-kormány minisztere írásbeli válaszában azt közölte: a tavaszi átszervezésnek köszönhetően mintegy kétszázezres ügyhátralék került át a Budapest Főváros Kormányhivatalához, amely már akciótervet készített a megterhelő, sokezer ügyszám feldolgozására. Lázár azt is közölte, hogy összesen száz személyt rendeltek ki a folyamat segítésére, a feladatok racionalizálása pedig – többek között az újonnan elfogadott kormányrendeletnek köszönhetően – még augusztusban megtörténik. Ezzel együtt a megértést kérő miniszter azt is elismerte: rövid időn belül nem lehet felszámolni az ügyhátralékot.

„Ha az Orbán-kabinet valóban az emberközpontú, jó kormányzásra törekedne, akkor minden eszközzel azon lenne, hogy saját állampolgárainak ügyeit megfelelő hatékonysággal intézze, a külföldre vándorolt magyaroknak pedig megfelelő érdekképviseletet biztosítson. A Fidesz százmilliós plakátokon hirdeti, hogy a kormány reformjai sikeresen működnek, miközben épp ez az eset is az ellenkezőjét bizonyítja. A rezsim jobban tenné, ha pazarló kormánypropaganda helyett a jobb kormányzásra fordítana több figyelmet és forrást. Mi, európai demokraták vállaljuk és folytatjuk a kivándorolt magyarok valós érdekképviseletét!”  - fogalmazott Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

MSZP