Lázár János elárulta az orbáni politikát!

Lázár János elárulta az orbáni politikát!
Abszurdnak nevezte a kivándorlás veszélyeiről szóló nyilatkozatokat Orbán Viktor, mondván ez a fogalom nem is létezik, hiszen mindez csak „egy közös gazdasági térben történő szabad munkavállalás”.

A kormányfő egy másik alkalommal azt mondta, hogy „ez a modern idők szava”, amit meg kell érteni. A Fidesz központi propagandája láthatóan nem változik, a legfrissebb riasztó statisztikákra is – mint a viccbéli Móricka – csak a menekülthullámmal tudnak válaszolni, mondván nem a kivándorlás, hanem a bevándorlás jelent manapság problémát. Pedig, elég lenne csak Bod Péter Ákos volt jegybank-elnököt idézni nekik (ugye mindenki emlékszik rá, korábban őt ajánlotta miniszterelnök-jelöltnek Orbán Viktor), aki legutóbb egy befolyásos szakmai konferencián fejtette ki, hogy Magyarországon a legnagyobb problémát a tömeges kivándorlás és a munkaerőhiány okozza majd néhány éven belül. És valóban: az elmúlt években hetven százalékkal nőtt meg a Németországban és ötvenhét százalékkal a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok száma, az elvándoroltak összességben már elérhetik a hatszázezret.

A kivándorlás 2010 után gyorsult fel látványos módon és mélyen elgondolkodtató, hogy jelenleg a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30-40 éves korosztály közel harmada külföldön szeretne dolgozni. Több mint aggasztó, hogy többezer orvos hagyta el hazánkat, tíz kórháznyi szakember hiányzik a magyar egészségügyből. És erre mondja a kormány, hogy nincs probléma.

Vannak azért, akik kibeszélnek ebből a kánonból; ami – függetlenül az uszító és vállalhatatlan félmondatoktól – valami józanságot villant a kormányzati sötétségben. Lázár János ugyanis a legutóbbi kormányinfón határozottan elárulta az orbáni politikát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról értekezett, hogy a demográfiai és munkaerő-piaci helyzet kezelésére nem az Európába tartó bevándorlókat, hanem a határon túli és a kivándorolt magyarokat kell helyzetbe hozni. Azt mondta: a kormány elsődleges feladata az, hogy azokat a fiatalokat, akiket „a megélhetés kényszere elvisz ebből az országból”, itt tartson. Lázár hozzátette: „mégiscsak furcsa helyzet, hogy vannak fiatalok, akik elhagyják Magyarországot a megélhetés és a munkakényszer miatt, és helyettük mondjuk Afrikából hoznánk olcsó munkaerőt.” Azon most egy pillanatra lépjünk túl – bár hátborzongatóan szégyenteljes a szöveg -, hogy a kormány egyik vezetője milyen módon és kritériumok alapján szelektálna ember és ember között. Lázár kicsúszott mondata ugyanis azt bizonyítja: Orbánék tisztában vannak a helyzettel, ismerik és felismerik a problémát. Mégis bagatellizálják, negligálják, szőnyeg alá söprik. A százezer számra elvándorló magyar fiatalok nekik csak addig jók, míg nem szavaznak, nem a Kossuth téren hőbörögnek és rekordméretben (csak tavaly 920 milliárdot) utalnak haza az itthon maradottaknak és ezzel növelik Varga Mihály statisztikáit. És ami a legszebb mindenben: állítólag ők lennének az igaz magyar, az igaz nemzeti összetartozás kormánya. Eddig az ellenkezőjét bizonyították.

491 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hatvannyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő