2011. december 27. 14:18

Lázár János elszólta magát

Csődbe viszi a Fidesz Budapestet?

Orbán Viktor és az eddig rendkívül "sikeres" Fidesz kormány titokban már úgy dönthetett, hogy menjen csődbe a BKV és a főváros.
Lázár János a Fidesz frakcióvezetője legutóbbi Budapestet érintő nyilatkozata szerint, a főváros problémáira a megoldás, hogy a budapestiek álljanak a saját lábukra. Sokadszorra hallhatjuk ezt.

Ha Lázár János mindenképen Budapesttel akar példálózni, akkor legalább a számokkal célszerű lenne tisztába lennie.

Lázár Jánostól egy olyan mondat, ami Budapest költségvetésének 10%-os megtakarítására vonatkozik, több mint elképesztő. Lázár János, aki hosszú évek óta vezet egy olyan várost, amely a harmadik a legeladósodottabb városok rangsorán, biztosan tisztába van vele, hogyan lehet egy várost eladósítani. Budapest költségvetése soha nem volt 700 milliárd. 2012 –ben  jó, ha 400 milliárd forintot eléri a költségvetés főösszege.
Lázár elszólása azt erősíti, amit eddig is sejtettünk már. A kormány tudatosan csődbe akarja taszítani a közlekedési vállalatot és ezzel együtt a fővárost.

70 milliárd forint az, amire a közlekedési vállalat működéséhez elengedhetetlenül szükség van. A 32 milliárd forintos alanyi jogon járó normatívát, egy hete zárolták és ezen felül 40 milliárd pluszforrás szükséges ahhoz, hogy a cég stabilizálódjon és az általa nyújtott közlekedési szolgáltatás, ne lehetetlenüljön el.

Lázár János elszólása, hogy a költségvetésben takarítson meg a város 70 milliárdot, csak arra utalhat, hogy a kormány a budapestieket magára akarja hagyni.

A Fidesz elveszi a budapestiek mintegy 300 milliárdos vagyonát január 1-jétől, a kórházak államosításával, ellentételezése nélkül. Szinte minden nap újabb és újabb eszement fideszes ötletek, javaslatok merülnek fel a budapestiek kifosztására, megsarcolására. Ismételten felszólítjuk a kormányt, Kósa –Lázár párost, hagyják békén Budapest! Budapest nem kér a várost tönkretevő javaslataikból!

Hódmezővásárhely és Debrecen végre álljon a saját lábára, és ne a budapestiek adóforintjaiból várják általuk eladósított városaik finanszírozását.

Budapest megállna a saját lábán, ha nem sújtaná a kormány folyamatos terhekkel, ha a kormány nem akarna mindent elvenni a budapestiektől. Mi, budapestiek napi 14-16 milliárd, évi 4000 milliárd adóforinttal járulunk hozzá a központi költségvetéshez, és ezért cserébe még a működőképességet sem kapjuk meg. A budapestiek ezerszer megfizették már az Orbán-Matolcsy és a Kósa -Lázár félék ámokfutását.

Amit a fideszes kormány a BKV-val tesz, az egy rossz tragikomédiában is elférne, azzal a különbséggel, hogy ennek a színjátéknak katasztrofális hatásai lesznek a fővárosban közlekedő milliókra, ezáltal a budapesti munkahelyekre, adóbevételekre és az ország amúgy is gyenge lábakon álló költségvetésére. Ha ugyanis a BKV csődöt jelent, az néhány hét alatt, a főváros csődjén keresztül Magyarország csődjéhez vezet.

A Fidesz-KDNP úgy tekint Budapestre, mint a kormány nem létező, ostoba gazdaságpolitikájának végső hitelezőjére. Egymást követik az államosítási és adóztatási tervek, százmilliárdos nagyságrendű vagyon vándorol az államhoz, minden ellenszolgáltatás nélkül. Mindehhez a főpolgármester végrehajtóként asszisztál, szinte csak a legvégső esetben kiállva a város mellett, de akkor is csak jelzésképpen, valós változtatás esélye nélkül.

A fideszes kormány ellenségének tekinti a fővárost. Kizsákmányolható erőforrásnak, amely az általuk elkövetett hibák ellensúlyozására használható, korlátok nélkül. A budapestiek holnapja, a város által biztosított szolgáltatások jövője egyre bizonytalanabb, amit a Fideszes fővárosi képviselők, akik sok esetben egy-egy kerület polgármesterei is napi szinten támogatnak. Ilyen született döntés a kórházállamosítás egyértelmű támogatása, amivel elindult a fizetős és a "szegénykórházak" kettéválasztásának folyamata Budapesten. Ilyen döntés volt az iskolaállamosítás megszavazása a Parlamentben, támogatása a fővárosban. Végső soron pedig ilyen döntés a közösségi közlekedés és a BKV kivéreztetésének helyben hagyása is.

Vajon meddig tart még ki a Fidesz-KDNP Budapest-ellenes ámokfutása? Meddig lehet a város rovására kifizetni a Fidesz hibáit?

Részünkről újévi jókívánságként, részükről fogadalomként azt kívánjuk, ha nem tudnak használni a városnak és az országnak, akkor legalább ne ártsanak!

Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezetője