2012. augusztus 31. 14:46

Lázár János öngólja

Lázár János, Orbán Viktor egyik bizalmasa azt állította, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Magyarországra. Amerikai részről szerinte azt igényelték, hogy ne induljon eljárás Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ellen, a Magyar Szocialista Párt kapjon védelmet.


Nem tudom, Lázár János kit akart ezzel lejáratni: az Egyesült Államok hivatalban lévő kormányát, vagy az MSZP-t és a két volt miniszterelnököt? Azt azonban tudom, hogy szándékától függetlenül saját magát, és az általa képviselt kormányt, közvetve saját miniszterelnökét járatta le.

Külügyminiszterként két hivatali időm alatt több republikánus, illetve demokrata párti amerikai kormányzat külügyminiszterével dolgoztam együtt. Kapcsolatunk mindegyikkel őszinte, és baráti volt, lehetőséget adott arra, hogy alaposan megismerjem az amerikai külpolitika gondolkodásmódját.

Az amerikai normákkal ellenkezne, ha a Lázár János által említett, vagy más, a magyar igazságszolgáltatást érintő konkrét ügyben beavatkozást kérnének a magyar kormánytól. A valótlan állítás ezért sérti az Egyesült Államok kormányát.

De sérti a magyar kormányt és a magyar igazságszolgáltatást is, azt sugallva, hogy amerikai részről egyáltalán feltételezték a magyar fogadókészséget egy ilyen kérés iránt. A hamis állítás tehát kárt okozott a két ország viszonyának.

Ha pedig Lázár János arra gondolt, hogy nyilatkozatával Obama elnök ellenfelét, Mitt Romney-t segítette, akkor egyáltalán nem ismeri az amerikai gondolkodást. Azzal sincs tisztában – ahogy a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójára kiutazott Szijjártó Péter sem – hogy az elnökválasztás előtt a két induló bármelyike melletti állásfoglalás az általuk várttal ellentétes eredmény esetén újabb tehertételt jelentene a két ország közötti kapcsolatokban. Ez történt négy évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor egyértelműen a republikánus jelölt, McCain mellett és sértő stílusban Obama ellen foglalt állást.

Ha meg nem történté nem is tudja tenni Lázár János ezt az otromba hibát, egy bocsánatkéréssel még enyhítheti a helyzetet.


Kovács László,
országgyűlési képviselő,
az MSZP Külpolitikai kabinetvezetője