mesterhazy.hu
2011. december 26. 08:45

Le a diktatúrával!

Ahol jogellenesen akadályoznak állampolgárokat a gyülekezési jog gyakorlásában, ott nincs demokrácia. Ha a jobb sorsra érdemes rendőröket arra utasítják, hogy ellenzéki képviselőket, demonstrálókat állítsanak elő, miközben a kormánypárt a demokratikus versenyt akadályozó törvényeket hoz, az már diktatúra.

Pénteken a Fidesz nagy lépést tett Minszk felé. A fideszes politikusok nyugodtan mehetnek Fehéroroszországba, ha akarnak. Mi azonban nem akarunk ott élni. Nem is fogunk.

Eredetileg arról szerettem volna írni, hogy Orbán Viktor mit művel a gazdaságpolitikában. Arról, hogy az Orbán-kormány költségvetési politikája csődbe jutott. Arról, hogy épeszű kormány nem kezd háborúzni szövetségeseivel, amikor a legnagyobb szüksége van rájuk. Arról, hogy épeszű kormány a kritikus világgazdasági helyzet kellős közepén nem állít elő olyan helyzetet, amelynek következtében Egyiptom és El Salvador társaságába kerülünk a hitelminősítők táblázataiban. Épeszű kormány tudja, hogy ezzel az országnak árt.

Határozottan az volt a véleményem, hogy a miniszterelnök már nem akar sokáig a posztján maradni. Le akar szállni a gyorsnaszádról, mielőtt az egyszerre ütközik a tankhajónak és a jéghegynek. A soros válságkezelést végezze el más, lehet az szakértő vagy párttárs, neki mindegy. A lényeg a saját megmenekülése. A forradalmi hevület csak a menekülés álcája. A viharkabát valójában kifordított köpönyeg. Arra kívántam felszólítani Orbánt, hogy ha ez egy színjáték, amelyben hívei szemében "hősként" kíván lelépni a színről, akkor csinálja gyorsabban. Távozzon minél előbb.

A pénteki események azonban azt mutatták: Orbán Viktor még tesz egy utolsó kétségbeesett, egyben minden eddiginél drasztikusabb lépést hatalma megtartására. Pénteken a Kossuth térről országgyűlési képviselőket és aktivistákat vittek a Gyorskocsi utcába, mert állítólag a "személyes szabadság megsértése" cselekményt követték el a kormánypárti képviselőkkel szemben. Állítólag akadályozták őket munkájukban, a gombnyomogatásban. Történt ez akkor, amikor a kormánypárti képviselők javában szavaztak az ülésteremben. Nincs mit szépíteni: a kormány a rendőrségen keresztül egy ellenzéki demonstrációt akadályozott meg, koholt indok alapján.

A Fidesz számítása súlyosan téves. Ezzel ugyanis nemhogy megfélemlíteni nem sikerül az ellenzéki pártokat és támogatóikat, de éppenséggel ennek következtében nyílik fel sokak szeme az országban. Sokan eszmélnek rá arra, mit is művel a Fidesz valójában. Sokan tapasztalhatták, érezhették, hogy nincsenek egyedül, amikor a Fideszt bírálják. Sokan pedig arra jöttek végre rá, hogy az ellenzéki együttműködés alapvetően szükséges az Orbán-rendszer eltakarításához. A Fidesz ostoba agresszivitása teremtheti meg az ellenzéki egységet. A karácsonyi "fogdakoalíció" csak az út eleje.

Nem félünk a hazug miniszterelnöktől, gerinctelen alvezéreit pedig kinevetjük. A miniszterelnök politikája megbukott, rendszerének bukása alapvető nemzeti érdek. Ha végre távozik, az egész ország fellélegezhet. Orbán Viktor a pénzügyi stabilitás, a normális élet, az együttműködés, az értelmes vita, a félelem nélküli élet, a demokratikus pártverseny legfőbb akadálya Magyarországon. Ezért kell távoznia. Most. Diktátornak a rendszerváltás után nincs helye Közép-Kelet Európában sem! Távozása után a rendszere magától összeomlik.