2012. augusztus 28. 16:06

Leállt Heves megyében a vidékfejlesztés

Az európai uniós pénzek elkerülik megyénk kistelepüléseit. A szocialista kormányok áthúzódó beruházásai tudtak megvalósulni – hangzott el kedden, a dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő és Godó Lajos megyei agrártagozati elnök által tartott sajtótájékoztatón.

- Régen látott rossz állapotban vannak megyénkben a 4-5 számjegyű utak. Veszélyben vannak az erre a kormányzati ciklusra tervezett útfelújítások. A hátrányos helyzetben lévők másodrendű állampolgárok lettek országunkban. Az Orbán-kormány lemondott közel 4 millió emberről. Az elmúlt két évben nőtt a mélyszegénységben élők száma. Ez Heves megyében több, mint 100 ezer embert érint, a 306 ezer lakosból. Kormánypárti politikusok asszisztálásával elveszik a településektől az iskolákat 2013. január elsejétől.


Többeket összevonnak, illetve bezárnak. Pedagógusokat bocsátanak el. Megszűnik az önkormányzatok beleszólási lehetősége az iskola életébe. Súlytalanná teszik az önkormányzatokat – bírálta a kormányt dr. Sós Tamás.

Hozzátette: A járások a központi hatalom végrehajtó szervei lesznek, így távolabb kerül a lakosságtól az ügyintézés és drágább is lesz. Még csak most kerülnek kiírásra a „Vidéki örökség megőrzésére” c. pályázatok. Két év kormányzás után a FIDESZ-KDNP-nek már az eredményekről, a beruházások megvalósulásáról, és nem a bizonytalan pályázatokról kellene szólni.

Az Európával „hadban” álló kormány „jóvoltából” az ország gazdasági recesszióban van, és rendkívül magas az infláció. Ezért a kenyér kisebb és drágább: Ez súlyosan érinti térségünket is. A Darányi Ignác Vidékfejlesztési Terv az átgondolatlanság miatt nem tudja elérni célját. Így a „gőz” a „kürtre” és nem a gépházra megy, elsősorban kommunikációs célokat szolgál.

Godó Lajos elmondta, hogy az aratás után is katasztrofális helyzetben van az agrárgazdaság, eddig mintegy 400 milliárd forintnyi terméskiesést állapítottak meg, ami még nőhet a kukorica betakarítása után. Ez a bevételkiesés az agrártermelőket és az állattenyésztőket, majd pedig rajtuk keresztül a lakosságot is sújtani fogja. Jövőre akár 30-40 százalékkal is drágulhatnak az alapvető élelmiszerárak. Ráadásul nincs elegendő pénz a kárenyhítési alapban a gazdák megsegítésére. Állami felvásárlásra lenne szükség, ill. a forgóhitel lehetőségére.

Idén az aszály sújtotta a leginkább a termést, melynek kiküszöbölésére öntöző társulások létrehozását javasolja az MSZP, melyek működtetését, fejlesztését a már meglévő vízitársulások működtethetnék.

- Felül kellene vizsgálni a génmanipulált növények termelésének lehetőségét, és bevezetni a szárazságtűrő takarmánynövények termesztését – zárta a tájékoztatót Godó Lajos.