mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. november 20. 14:59

Lebukott a kormány: lényegében nem akarják tesztelni a frontvonalbelieket

Lebukott a kormány: lényegében nem akarják tesztelni a frontvonalbelieket
November utolsó hetétől megfelelő teszteket, eredményeket ígértek széles körben, de már látszik, hogy nem fog megtörténni.

A múlt heti, halovány reményre okot adó bejelentés után kiderült, mégsem akarják és nem is fogják a kormányzati szervek a frontvonalban dolgozók teljes körét szűrni – mondta el pénteki online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„A kormány még a múlt héten bejelentette, hogy az egészségügyi, oktatási és szociális dolgozókat célzottan fogják tesztelni hetente” – emlékeztetett Bangóné. Elmondta, ehhez képest az látszik az iskolákban, hogy még a tanárok közül is csak azokkal terveznek, akik kizárólag helyben tanítanak. Valamennyi más tanár és az iskolák összes többi munkatársa – a technikai személyzettől a konyhás néniken át a portásig – kivétel nélkül kimaradnak ebből.

Rámutatott, ami a szociális- és egészségügyi intézményeket illeti, a tesztelést saját erőforrásból kell elvégezniük. „November 9-én jelentették be, hogy egy héten belül rendszeres tesztelés lesz, ehhez képest a kormányhivatal a polgármestereken keresztül csak november 17-én kezdte felmérni a lehetőségeket, hogy egyáltalán van-e annyi ember, aki ezt le tudja bonyolítani”.

A szocialista politikus abszurdnak nevezte, hogy a kormány a polgármesterektől kér segítséget, illetve azoktól az önkormányzatoktól, akikkel szemben már több, mint egy éve hadjáratot folytat. „Nincs elég ember; még a veszélyeztetett korú háziorvosokat is be akarják fogni tesztelni, márpedig ha egy háziorvos beteg lesz, akkor betegeik ellátatlanul maradnak. Miközben már most is több mint 500 körzetben nincs háziorvos, nem megengedhető, hogy kitegyük őket a COVID-veszélynek” – hívta fel a figyelmet a kapkodó, meggondolatlan intézkedésekre.

„Időről-időre elmondjuk, hogy melyek azok rossz forgatókönyvek, melyek elkerülésére felkészülhettek volna! Hónapok óta követeljük az ellenzék, a Szocialista Párt és a szakma részéről, hogy a frontvonalbeli embereket folyamatosan teszteljék! A kormány ismét csak bemondott egy időpontot, hogy a tesztelést a mai naptól el fogják kezdeni, de ma sem látják sem az önkormányzatok, se mi, hogy ugyan kik lesznek azok, akik ezt a napi tesztelést el fogják végezni” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

„Míg a fideszes képviselőknek fontosabb volt nyáron adriázni, jachtozni, balatonozni, és az alaptörvény és a választási törvény módosítását előkészíteni, addig azzal, hogy Magyarországot megvédjék a COVID-járvánnyal szemben szinte semmi sem csináltak. Ez pedig a mostani járványhelyzetben nem megengedhető” – húzta alá.

Végezetül felszólította a kormányt, hogy sürgősen pótolja a mulasztást, és teremtse meg a rendszeres szűrés lehetőségét. „Ne hazardírozzanak az emberel életével. Ebben a helyzetben nem a hatalom számít, hanem ez emberélet! Végre kezdjenek el dolgozni”!