mszp.hu | Belföld | Gazdaságfejlesztés
2022. január 27. 12:12

Lebukott, enyveskezű „jórendőr” helyett tisztességes MNB-t ad az új kormány az országnak

Lebukott, enyveskezű „jórendőr” helyett tisztességes MNB-t ad az új kormány az országnak
Matolcsyék most a haverok kifizetése érdekében aktívan részt vesznek az infláció gerjesztésében.

A közpénzt ellopó jegybank helyett a piacok és az emberek számára hiteles MNB-re van szükség – erről tartottak online sajtótájékoztatót csütörtökön az Egységben Magyarországért részéről Vajda Zoltán Budapest 13., Jánosi-Lesi Ágota Pest 11., és Csárdi Antal Budapest 1-es számú OEVK képviselőjelöltjei az Magyar Nemzeti Bank NER-közeli barátok által 54 milliárdból felújítandó épülete előtt.

„Az Egységben Magyarországért álláspontja szerint elfogadhatatlan és tarthatatlan, hogy mára a Magyar Nemzeti Bank gyakorlatilag egy kontroll nélküli állam lett az államban, ami közpénz milliárdokat költ luxusra, saját kénye-kedve szerint síbolja a közpénzt, rokonokat, barátokat töm ki közpénzzel, jól tartja őket” – mondta Jánosi-Lesi Ágota.

Leszögezte, a 2022. április 3-i választás után az új kormány véget fog vetni ennek a gyakorlatnak. „Nem kifizetőhelyként fogjuk működtetni a Magyar Nemzeti Bankot, hanem azt akarjuk, hogy az MNB egy olyan nagyon szigorú szabályok szerint működő intézmény legyen egy demokratikus országnak, amely a magyar emberek és Magyarország javára dolgozik” – tette hozzá.

Vajda Zoltán a filmekből ismert „jó zsaru/rossz zsaru” motívumra hívta fel a figyelmet a jegybank és a kormány működésében. „Az MNB a totálisan felelőtlen monetáris politikáját most látszólag föladva a „jórendőr” szerepében például ütemezett módon kamatokat emel. (…) Mindez eredménytelen és hiteltelen, mert közben a kormányzat lett a „rossz rendőr”, amikor a NER-közeli kiválasztottaknak ad olcsó hiteleket” – mutatott rá.

Kiemelte, az említett „jó rendőr – rossz rendőr” szereptől teljesen hiteltelen mára a kormány monetáris politikája, nem sikerül letörni az inflációt és nem tudják erősíteni a forintot. „A nemzetközi piacok átlátnak már ezen, hogy ezt a szerepet hogyan viszi [az MNB], és ezért nem tudják ezt tovább ellátni és nem működik. (…) Új kormányzatra, új fiskális politikára, új gazdaságpolitikára van szükség, és egy teljesen megújult monetáris politikára, hogy visszanyerjük a piac bizalmát, sikerüljön letörni az inflációt és sikerüljön erősíteni a magyar forintot” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

Elmondta, az egyik lépés ezen az úton többek között az euró bevezetésének a bejelentése is lehet most már hamarosan egy céldátum keretében, előre ütemezett lépésekkel. „Ez tehát a megoldás, hogy sikerüljön küzdeni az infláció ellen és a forint erősítéséért” – húzta alá Vajda.

„Az MNB megvalósítja azt a „Kósa lajosi” mondást, hogy az MNB pénze „elveszítette közpénz jellegét”, és nincs abban sem vita közöttünk, hogy ez nem mehet így tovább, (…) hiszen a közpénzek számolatlan, kontrollálatlan elköltéséről szól” – mondta el Csárdi Antal.

Hangsúlyozta, Matolcsy Györgynek nem az a feladata, hogy „kifizetőhelyként” működtesse az MNB-t, hanem az, hogy küzdjön az infláció ellen. „Jelen pillanatban ennek semmilyen nyomát nem látjuk, és azt gondoljuk, hogy ha Matolcsy György egy másodpercig is komolyan gondolja azt, hogy a kormány gazdaságpolitikája hibás, téves irányba halad, akkor az ilyen gigaberuházások és a haverok kifizetése helyett kezdjen el végre dolgozni és spórolni. Például kezdhetné ezzel az 54 milliárd forinttal” – mondta Csárdi Antal utalva a bank tervezett felújítási költségére, melyet Matolcsy fiának körével fognak kivitelezni.