mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2022. december 03. 22:31

Lebuktak Orbánék, korhatár emelésre készülnek!

Lebuktak Orbánék, korhatár emelésre készülnek!
Orbán Viktorék nyugdíjkorhatár emelésre készülnek. Pedig a Fidesz nem ezt ígérte!

Javaslatukkal nehezítenék a mostani 50 éves korosztály nyugdíjba vonulásának lehetőségét. A nyugdíjak előteremtése a költségvetésben a kormány feladata lenne. Azért büntetni az embereket, mert Orbánék rossz döntéseket hoznak, egyszerűen igazságtalanság. Amivel a kormány inkább foglalkozhatna: az alacsony nyugdíjú emberek megsegítése, vagy a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeinek csökkentése.

Az Orbán-kormány által Brüsszelnek benyújtott javaslatok között szerepel „A nyugdíjrendszer fenntarthatóságának javítása”. Ennek szövegéből egyértelmű, hogy Orbánék a nyugdíjkorhatár emelésére készülnek.

A Fidesz hazudik, amikor azt állítják, hogy „a rendszerben biztosított nyugellátás alkalmas az időskori jövedelembiztonság megteremtésére”. Rengeteg nyugdíjas él 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjból, ami nem elegendő a megélhetéshez sem, nemhogy a biztonságos, nyugodt időskorhoz.

Orbán Viktorék megszüntették a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot és a Nyugdíjbiztosítási Alapot. Most pedig arra készülnek, hogy

  •  a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék,
     
  •  ténylegesen emeljenek a nyugdíjkorhatáron,
     
  •  és szankcionálják a korai nyugdíjba vonulást.

Érdekes, hogy a bevételi oldalon tett intézkedések között, a járulékfizetéssel kapcsolatos intézkedéseknél sorolják fel, hogy „2020-tól megszűnt a nyugellátás mellett foglalkoztatottak, önfoglalkoztatók járulékfizetési kötelezettsége is, és ezzel a nyugdíjnövelésre való igényjogosultságuk, így a nyugellátások összege a nyugdíj melletti munkavégzés következtében már nem növekszik.” Miközben ez éppen csökkentette a bevételeket.

Orbánék hallgatnak arról, hogy a közszférában továbbra sem lehet a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénybevétele mellett dolgozni tehát választaniuk kell, hogy vagy dolgoznak tovább, vagy abbahagyják a munkát és nyugdíjba vonulnak.

A magánnyugdíjpénztári befizetések közel 3 ezer milliárd forint államosításáról és annak elköltéséről mélyen hallgatnak, amikor a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetéséről írnak.

Az Orbán-kormány nem vette figyelembe a nyugdíjasok érdekeit, amikor átalakították a korhatár előtti nyugdíjakat, a rokkantnyugdíjakat, vagy amikor elvették a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.

Biztonságos nyugdíjrendszer, kiszámítható időskor. Ezt ajánlja az MSZP.

Korózs Lajos
az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok