mszp.hu | Belföld
2023. június 13. 16:00

Leépülés helyett biztonságot!

Leépülés helyett biztonságot!
Az MSZP a dolgozó embereket és a családokat akarja segíteni.

A kormány által benyújtott jövő évi költségvetés-tervezet visszásságairól és veszélyeiről, valamint a Magyar Szocialista Párt javaslatiról is beszélt dr. Tóth Bertalan frakcióvezető vezérszónoki felszólalásában. Elmondta, a párt javaslatai mind a magyar emberek biztonságát és életminőségük javítását célozzák, melyek megvalósulhatnak, ha a kormány megszavazza azokat.

A kormány által benyújtott költségvetés valójában csak ábrándok, vágyak és megalapozatlan feltételezések kusza összevisszasága, ami valóságot még nyomokban sem tartalmaz, így inkább csak irománynak lehet nevezni. Egy valódi költségvetés ugyanis tényekre, számításokra épül, a kormány által most benyújtott büdzsé pedig a 2022-es zárszámadás hiányában készült el, számos tételnél még maga a kormány sem tudja, hogy mi várható. Dr. Tóth Bertalan cinikusan megjegyezte, ha a Fidesz egy bögre kávézaccból akarna jósolni, akkor is hasonlóan reális eredményt kapna, a költségvetés megalapozatlanságát pedig alátámasztják a Költségvetési Tanács észrevételei is. A Tanács szerint ugyanis a költségvetés számai bizonytalanok, megalapozatlanok, így ez nem alkalmas egy költségvetés közjogi szerepének a betöltésére.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta melyek azok a tényezők, melyek komolyan vehetetlenné teszik a büdzsét. Elsőként a kormány Európai Bizottsággal való megegyezésének késlekedéséről beszélt dr. Tóth Bertalan. Ez már most ezermilliárd forintos nagyságrendű károkat okozott a magyar gazdaságnak, továbbá érthetetlen, hogy a Fidesz miért gondolja, hogy fog érkezni uniós támogatás, miközben semmit nem tesznek ennek érdekében. 

A szocialista politikus továbbá kifogásolta a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásokat, hiszen az idei évre tervezett növekedés is elmaradt. Ha pedig komolyan lehet venni Varga Mihály pénzügyminiszter mondatait, akkor az azt jelenti, hogy a miniszter már októberre 425 forintos euró-árfolyammal számol, ez pedig egyet jelent a forint mélyrepülésével. Ezzel párhuzamosan a kormány jelentősen megnövekedett ÁFA-bevételekkel számol, ami azt jelenti, hogy ők maguk sem számítanak a drágulás mérséklődésére. Az államadósság növelésével pedig egyre nagyobb terhet rónak az emberek nyakába, hiszen az idei 2500 milliárd forint után jövőre már 3100 milliárd feletti összeget kell fizetnie a magyar adófizetőknek.

Dr. Tóth Bertalan felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségvetés-tervezet általános indoklása szerint, ha a költségvetés megbukik, akkor a Fidesz-kormánynak már megvannak a megszorító intézkedései. Indoklásuk szerint „ha a tényleges költségvetés eltérne a benyújtott változattól, mert például nem érkeznek meg az Európai Uniótól követelt milliárdok, akkor a Fidesz-kormány minden olyan intézkedést időben meghoz, ami megalapozza a kiadási és bevételi előirányzatokat”. A kormány azonban nem akarja, hogy a magyarok már most megtudják, milyen megszorítások lesznek, mert akkor az emberek esetleg minden mozdítható vagyonukat külföldre menekítenék. Az MSZP frakcióvezetője elmondta: Orbán Viktornak azért van szüksége a rendeleti kormányzás adta felhatalmazásokra, mert így újabb és újabb megszorításokkal foltozhatja a folyamatosan megbukó költségvetést.

Dr. Tóth Bertalan pontokban sorolta fel az MSZP álláspontját.

  1. Az MSZP szerint vissza kell vonni az adó- és költségvetési törvényt, hiszen az nem felel meg sem az alkotmányos, sem az államháztartást szabályozó törvényeknek, bevételei nem biztosítottak, kiadásai megalapozatlanok. A gazdasági növekedés alacsonyabb, az infláció magasabb, mint amivel a kormány számol.
  2. Az MSZP szerint a kormánynak minél előbb meg kell állapodni az Európai Bizottsággal, hogy Magyarország hozzájusson a támogatásokhoz.
  3. A kormány a befektetők, beruházók és főként az állampolgárok előtti hitelességének újraépítése, valamint a közpénzekkel való hatékony és átlátható gazdálkodás érdekében október 31-ig újra nyújtsa be először az adótörvények, majd azok elfogadása után a költségvetés új tervezetét!

Dr. Tóth Bertalan elmondta, az MSZP az emberek biztonságos megélhetése érdekében új költségvetési politikát, a kiadási oldal átalakítását is kezdeményezi, hiszen akkor van jövője Magyarországnak, ha az állami költségvetés biztosítja, hogy az egészségügy, a megelőzés és gyógyítás mindenki számára elérhető lesz. Akkor van jövő, ha minden gyermek és fiatal korszerű tudásra tehet szert, és ehhez az állam számukra esélyt teremt. Az MSZP szerint a közkiadásokat az uniós átlag szintjére kell emelni.

A Magyar Szocialista Párt meggyőződése szerint Magyarország boldogulása múlik azon, hogy a jóléti kiadások az alacsony- és átlagos jövedelemmel rendelkezőket szolgálják, és ne kizárólag a nagy jövedelemből élőket. Ennek keretében új család-, illetve a lakástámogatásokra van szükség. Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy a családi pótlék és az alanyi jogon járó támogatások több, mint tíz éve nem emelt összegét duplázzák meg, mindenki férjen hozzá az adókedvezmény maximális összegéhez.

Az MSZP azt is kezdeményezi, hogy 2024-től a teljes jogú öregségi nyugdíjminimum legalább a mindenkori nettó minimálbér 70%-a legyen, hiszen biztosítani kell a nyugdíjak értékállóságát, vásárlóerejük megőrzését.

2024-től pedig a nyugdíjemelés alapja ne kormány által meghatározott infláció legyen, hanem a 2022. augusztus és 2023. augusztus közötti időszak tényszámai alapján emeljék a nyugdíjakat. Emellett el kell indítani egy 5 éves, differenciált nyugdíjfelzárkóztatási programot, ezért be kell vezetni az évenkénti nyugdíjemelés vegyes indexálását, amely a nyugdíjas fogyasztói kosárral számított infláció mellett figyelembe veszi a nettó keresetek növekedését is. Az indokolatlan nyugdíjkülönbségek csökkentése érdekében pedig minden nyugdíjas kapjon azonos összegű, az átlagnyugdíjnak megfelelő „13. havi ellátást”.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, hogy az adójogszabályokon is változtatni kell, csökkenteni kell a fogyasztást terhelő adókat és igazságossá kell tenni a jövedelemadózást. Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy 5%-os áfakulcs alá kerüljön minden élelmiszer, hogy mindenki számára elérhetők legyenek. Továbbá 5%-os áfakulcs legyen a villamosenergia-szolgáltatásra, a vezetékes földgázszolgáltatásra, a vezetékes PB-gázszolgáltatásra, a tűzifára, a brikettre, a kokszra és a palackos PB-gázra ugyanúgy, ahogy most a távhőre, valamint szüntessék meg a kiskereskedelmi különadókat, amelyek 5-8% többlet inflációt okoznak.

Az MSZP szerint a minimumból már nem szabad elvenni, a minimálbért tehát adómentessé kell tenni, valamint igazságosabb adórendszerre van szükség. A jelenlegi, 15%-nál adójóváírás révén adózzanak kevesebbet azok, akik a mindenkori minimálbér és az előző évi összes fizetés középértéke, vagyis a mediánbér között keresnek. Emellett az MSZP kezdeményezi, hogy a tőkejövedelmekre progresszív módon magasabb adó vonatkozzon, mint a munkajövedelmekre.

Az MSZP a települések biztonsága érdekében az önkormányzati költségvetési rendszer gyökeres átalakítását javasolja. A gépjárműadó teljes egészében legyen önkormányzati bevétel. Az üzemanyagok után beszedett jövedéki adó 20%-át szintén az önkormányzatokat között kell szétosztani az általuk kezelt úthálózat arányában azzal a feltétellel, hogy ezt a forrást csak az utakra fordíthatják. Szintén az önkormányzatok bevétele legyen a közigazgatási területükön képződő személyi jövedelemadó 20%-a, hiszen az ellátandó feladatok mindenhol arányosak a lélekszámmal. Az MSZP kezdeményezi, hogy a helyi iparűzési adó 2024-től az önkormányzatok saját bevétele legyen, ennek érdekében a különleges ipari övezeteket meg kell szüntetni.

Az MSZP szerint igazságtalan, hogy a legnagyobb magyarországi vállalatok gyakorlatilag nem fizetnek nyereségadót, ugyanígy fenntarthatatlan az is, hogy a multinacionális cégek előnyben részesülnek a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokkal szemben. Olyan adó és támogatási rendszerre van szükség, amely a kis- és középvállalkozások számára lehetőséget ad a műszaki fejlesztésre és a magasabb minimálbér fedezetére, a versenyképesség javítására és a környezetvédelemre.

Ezen felül az MSZP kezdeményezi, hogy a társasági adó a kisvállalkozások számára maradjon 9%, a multik pedig egységesen 15%-ot adózzanak. Végül pedig ki kell mondani, hogy a magyar gazdaság legfontosabb szereplője a dolgozó ember. Ezért az MSZP kezdeményezi, hogy a jövő évtől a társasági adó 3%-a ne a költségvetésbe kerüljön, hanem a vállalkozások nyereségrészesedésként azonos összegben fizessék ki a mindenkori dolgozóiknak.

Dr. Tóth Bertalan összefoglalásképp elmondta, az MSZP a dolgozó embereket és a családokat akarja segíteni. Amiket vezérszónoki beszédében az MSZP frakcióvezetője felsorolt mind konkrét kezdeményezések, melyeket csak meg kell szavazni, a döntés a kormány kezében van. Az MSZP szerint leépülés helyett biztonságra van szükség, ezek az MSZP ajánlatai Magyarország polgárai számára.

Kapcsolódó párttagok