Népszava
2011. december 09. 11:28

Lefokozott vezetőt küldünk az IMF-hez

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnap bejelentette lemondását. Szándékát szerdán a kormány ülése után közölte Orbán Viktor kormányfővel, aki tegnap óta az uniós csúcson Brüsszelben tartózkodik. A tárcavezető arra hivatkozott, hogy a magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetőjeként "rendkívül tág keretek között mozgó, nagyon sok feladatot magában foglaló megbízása" van.

Egyesek annak jelét látják, hogy egyre mélyebb ellentétek mutatkoznak a Fidesz-kormány soraiban, a lemondás hátterében személyi ellentét húzódhat meg a kormányfő és Fellegi között.

Váratlanul lemondott tegnap Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Ő a második Orbán-kormány első olyan minisztere, aki távozik posztjáról. A lemondás valódi okáról számos találgatás van forgalomban. Legerősebben az a vélemény tartja magát, hogy visszatérni készül az üzleti életbe. Állítólag egy irányítása alatt álló állami energetikai holding élére szánják. Azt sem tartják kizártnak, hogy személyi ellentét áll a lemondás mögött Orbán Viktorral. Erre utal a bejelentés módja, amire a kormányfő távollétében került sor.

Az sem kizárt, hogy a tárca feladásával a magyar kormány egyszerűen tovább csökkenti az IMF-fel tárgyaló delegáció rangját, amivel megint tápot ad annak a feltételezésnek, hogy nem is akar megállapodni, csak az időt húzza.
Lehetséges az is, hogy belső gazdasági hatalmi harc áldozata lett Fellegi. Számos apró, egy irányba mutató jel szerint a miniszternek nem is a nagy energiamogulokkal, inkább a Fidesznek az elmúlt évtized során egyre erősebb energetikai pozíciókat kiépítő gazdasági hátországával kellett eddig egyensúlyra törekednie. Miniszteri kinevezése előtti, vállalkozói tevékenysége kapcsán Fellegi Tamás határozottan közel állónak volt mondható a Fidesz Simicska Lajos nevével fémjelzett gazdasági holdudvarához - írja a Népszabadság hírportálja.

Erre a vélekedésre kormányon sem cáfolt rá. A hozzá tartozó energetikai területeken miniszteri kinevezését követően rendre ebből a - nyilvánosság előtt, máig pontosan nem körvonalazott - körből került ki számos kulcsvezető. Ide sorolják például Kovács Pál energetikai helyettes államtitkárt, Baji Csabát, az állami energia zászlóshajójának nevezett Magyar Villamos Művek (MVM) vezetőjét, Töröcskei Istvánt, az áramrendszert birtokló Mavir elnökét és a - magántulajdonú - Mol felügyelőbizottsági tagját, vagy Stumpf Jánost, a Mavir felügyelőbizottságának elnökét. Számos egyéb jel is utalt arra, hogy míg a tárca a "multikkal" udvarias távolságot tartott, addig a Fidesz-hátországhoz sorolható vállalkozások szárnypróbálgatásait, ameddig csak teheti, támogatja - írja a nol.hu.

A találgatások szerint a Magyar Villamos Művek köré csoportosuló energetikai konszern irányítói pozíciójába kerülhet, mivel az MVM hamarosan kiterjeszti tevékenységét a földgáz szállítás és kereskedelem területére is. Az MVM vesz részt például az észak-déli nemzetközi földgázvezeték megépítésében is. Arról szintén csak találgatások vannak szakértői berkekben, hogy mit kezd a kormány a birtokában lévő mintegy 24 százalékos Mol részvény pakettel. Egyes hírek szerint ezt a részvény csomagot is "beviszi" majd az óriási állami energetikai holdingba. Más vélemények szerint a Mol ügyét külön fogja kezelni a kormány, s ott Hernádi Zsolt jelenlegi elnök-vezérigazgató helyét Matolcsy György, gazdasági miniszter veszi át.

Fellegi szinte egyetlen rábízott feladatot sem oldott meg sikeresen. Bár több alkalommal is tárgyalt Kínában, és kínai beruházásokat, pénzügyi befektetéseket ígért, azt, hogy Kína magyar államkötvényeket fog vásárolni, ebből nem lett semmi. Nem jár nagy sikerrel Oroszországban sem. A Malév visszaállamosítása és a Mol orosz kézben lévő részvényeinek megvásárlása szintén nem tartozik a sikertörténetek közé. A Malév sorsa máig megoldatlan és újabb állami milliárdokba kerül felkészítése egy esetlege privatizációra, de nem kizárt a végleges csődje sem. Az orosz Szurgutnyeftyegaztól közel 500 milliárdért megvásárolt Mol részvénypaketten pedig eddig csak súlyos milliárdokat veszített az állam.

Mi állhat Fellegi Tamás lemondása mögött?

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese:
Valószínűleg az okozza a konfliktust - és emiatt mondott le a fejlesztési miniszter -, hogy a miniszterelnök és "jobbkeze", a háttérben képtelen szembenézni a valós helyzettel, szembekötősdit játszanak inkább. Emiatt, úgy gondolom, sokkal inkább Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellett volna lemondania.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője:
A konkrét okot nem tudjuk természetesen, az azonban nem valószínű, hogy a miniszterelnök ne tudott volna előre erről a lépésről, ez nagy valószínűséggel egy előre megtervezett stratégia egyik lépése. Lehet, hogy az Irina Ivascsenkoval, az IMF irodavezetőjével folytatott minapi informális beszélgetésen a miniszter olyan információk birtokába jutott, hogy a tárgyalások során nagyon komoly lobbitevékenységre lesz szükség ahhoz, hogy az ország számára ne túl hátrányos megállapodás szülessen, és ezért mondott le.

Csillag István, volt gazdasági miniszter:
Ez egy jól megszervezett kommunikációs lépés, addig sem arról kell beszélni, hogy miről és miért kell tárgyalni az IMF-fel, hanem hogy éppen mi történik Fellegi Tamással. A médiumok is inkább a lemondással törődnek, és az emberek sem azzal foglalkoznak, hogy milyen kevés pénz van a zsebükben. Csak időhúzásként lehet értelmezni ezt a manővert.

Egy alkalmatlan tárcavezető hattyúdala

Miután az IMF-el folytatott tárgyalásokat csak kormánytag irányíthatja, a miniszterelnöknek sürgősen új vezetőt kell kinevezni a tárcája éléről távozó Fellegi Tamás helyett a magyar delegáció élére - hangoztatta tegnap Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt alkalmasnak tartaná a feladatra.

A politikus úgy vélte, a küldöttséget - amelyben a nemzeti fejlesztési miniszter mellett Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke kapott helyet - kormányzati felelősséggel rendelkező vezető politikusnak kell irányítania, "civileknek" abban nincs helye. Mesterházy szerint feltehetően azért távozik a fejlesztési miniszter, mert tovább nem kíván azonosulni "a magyar utas, dilettáns, idióta gazdaságpolitikával". Fellegi lemondásának szerinte az is oka lehet, hogy alulmaradt Simicska Lajossal, a Fidesz korábbi pénztárnokával szemben, miután bizonyos kérésekben nem engedett.

Benedek Noémi, Bonta Miklós,Fazekas Ágnes / Népszava

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=499382