mszp.hu | Belföld
2023. június 27. 13:24

Legalább 10 százalékos évközi kiigazításra volna szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is

Legalább 10 százalékos évközi kiigazításra volna szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is
„Nem azt vitatom, hogy a KSH nem helyénvaló számokat tett le az asztalra, hanem azt mondom, hogy nekünk a nettót kell figyelni és a nettó körüli mozgásokat, vagy például a mediánbért” – mondta Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában.

A durván 4,7 millió foglalkoztatottból a KSH által mért nettó átlagkeresetet nagyon kevesen szerzik meg, a dolgozók majdnem kétharmada átlag alatti jövedelemmel rendelkezik. „A nagyon magas keresetek a matematikai közepet húzzák fölfelé, tehát nagyon szétszakadtak a jövedelmek Magyarországon” – mondta Korózs Lajos.

A KSH által mért nettó átlagkereset 391 ezer forint, a mediándér pedig 306 ezer forint. „A mediánbér nem átlag, ezt tisztázni kell, hanem ha sorba rakjuk az összes foglalkoztatottat, akkor a középsőnek megnézzük, hogy mekkora a bére, annyian vannak alatta, mint amennyien felette” – emlékeztetett az MSZP alelnöke. Nagyjából ebből az összegből kell megélni, ebből kell a családot eltartani.

A dolgozók több mint egyharmada kapott béremelést, de az infláció mértékénél kevesebbet, további bő egyharmada a dolgozóknak semmilyen béremelést nem kapott, sőt 8-9 százalékának még csökkent is a fizetése. A foglalkoztatottak csupán 14 százaléka kapott az infláció mértékével egyenértékű, illetve annál nagyobb fizetésemelést.

Magyarországon drámai a helyzet. Háromnegyed éve technikai recesszióban van a gazdaság. Legalább 10 százalékos évközi kiigazításra volna szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is. „Van példa arra Európában, hogy akár válságos időkben is bért emelnek, például ezt csinálják a skandináv országokban” – érvelt Korózs Lajos. A jövedelmeket elkezdik nyomni alulról felfelé és ezzel a vállalatokat arra kényszerítik, hogy több innovációt, tudást vigyenek a gazdaságba.

A kormánynak válságos időkben inflációcsökkentő intézkedéseket kellene hozni, ezzel szemben a magyar kormány az ellenkezőjét teszi, hiszen múlt héten bejelentették, hogy növelni fogják az üzemanyagok jövedéki adóját, illetve különadót vetnek ki a gyógyszerekre is, a 10 ezer forint alatti gyógyszerekre 20 százalékos különadó lesz, a 10 ezer forint feletti támogatott gyógyszereken pedig 40 százalékos lesz különadó. Igaz, hogy a kormány azt mondja, hogy ezt a forgalmazókra és a gyártókra veti ki, de ezt végül mindig az emberek fizetik meg a pénztáraknál.  

Kapcsolódó párttagok