mszp.hu | Belföld
2023. június 30. 12:03

Legalább háromszorosára kell növelni a magyar dolgozókat védő infrastruktúrát

Legalább háromszorosára kell növelni a magyar dolgozókat védő infrastruktúrát
„Mi, szocialisták egy másik Magyarországot szeretnénk építeni. Nekem, az én gyári múltammal elhiszik, hogy nem ellensége, hanem szorgalmazója vagyok a sikeres, versenyképes, fejlett magyar iparnak. De ez a dolgozóval kezdődik, akit megbecsülünk, megfizetünk, megvédünk” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
Az MSZP társelnöke írásbeli választ igénylő kérdésben kért tájékoztatást a gazdaságfejlesztési minisztertől, hogy 2023-ban hány fő munkavédelmi és munkaügyi ellenőr dolgozik az országban. A kérdésekre Fónagy János államtitkár válaszolt, azonban az államtitkári válaszok nem tartalmaztak olyan információkat, amelyek érdemi feleletnek lennének tekinthetők. 
 
„Ha jóindulatú vagyok, akkor azt gondolom, a kormány egyes tagjai nem is tudják, milyen felelősséggel járnak el. Az még a legpozitívabb olvasata a működésüknek, hogy nincsenek tisztában azzal, egy-egy döntésük, vagy Orbán Viktor döntésének a mentegetése mit okoz odakint, a való világban” – értékelte a helyzetet Komjáthi Imre. 

Az MSZP társelnöke azzal a szándékkal is tette fel a kérdéseit, hogy tudatosítsa a minisztérium vezetőiben, hogy milyen folyamatos kárt okoz és menteget a szaktárca. 
 
„Azt szerettem volna, hogy rádöbbenjenek: szó szerint emberi testrészekkel, magyar dolgozókkal tömik be a gazdaságpolitikájuk réseit. Nem képletesen beszélek. Letépett ujjpercek, sípoló tüdők, tönkrement vesék, felrobbant szívek, felborult hormonháztartás, aggasztóan magas arányú rákos megbetegedések – a magyar ipar versenyképessége sok esetben a magyar dolgozók egészségével fordítottan arányos” – érvelt Komjáthi Imre.
 
A rendszeres munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések biztosíthatnák, hogy ez ne így legyen. Ugyanakkor okkal feltételezhető, hogy kimondva-kimondatlanul az Orbán-kormány külföldi beruházókat az országba csábító ajánlatának a része, hogy itt nem kell tartani a komoly munkahelyi vizsgálatoktól. 
 
„Nem lesz, aki észlelje és eljárás alá vonja a gyakorlatot, amivel a dolgozó a szabályosnál többet dolgozik, kevesebb pénzért, veszélyesebb körülmények között. Nem lesz, aki a pihenőidőt, a munkavédelmi oktatást-eszközöket-gyakorlatokat számon is kérje, nem lesz, aki keményen büntessen, ha a dolgozóra fogyóeszközként tekintenek a hatalmasok”- fejtette ki aggályait az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
2010-et megelőzően az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és az Országos Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Intézet dolgozóinak együttes átlagos létszáma 1049 fő volt. Fónagy János az államtitkári válaszában lényegében beismerte, hogy a fenti feladatokat ellátók létszáma ma „mintegy 300 fő”, tehát ez még a korábbi 2010-et megelőző létszámadat harmadát sem éri el.  
 
„Gondoljanak bele, miközben valóban épültek új gyárak az országban, az itt dolgozókat már harmadannyian se védik, mint a NER előtt tették. Nem tisztem eldönteni, hogy ez gonoszság vagy felelőtlenség-e, de tény, hogy tudatosan leépítették a munkavédelmi infrastruktúrát, magukra hagyták a magyar dolgozót, kiszolgáltatva a sokszor külföldről éppen a gyenge munkavédelem miatt betelepülő gyáriparos kényének-kedvének” – érvelt Komjáthi Imre. 
 
A szocialisták egy másik Magyarországot szeretnénk építeni, amelyben a dolgozót megbecsülik, megfizetik és megvédik. Ehhez egy felelős, baloldali kormányra van szükség, kellenek hozzá erős szakszervezetek, és ezért kellene azonnal helyreállítani, minimum háromszorosára növelni a magyar dolgozókat védő infrastruktúrát.
 

Kapcsolódó párttagok