mszp.hu | termőföld
2014. november 28. 11:21

Legény Zsolt: Védjük meg a termőföldet!

A települési önkormányzatoknak lehetőséget ad a Fidesz kormányzat megadóztatni a termőföldet, ebből is látszik álságos politikája – fogalmazott dr. Legény Zsolt, országgyűlési képviselő, megyei alelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A képviselő elmondta, a 2/3-os kormánytöbbség  megszavazta a jövő évi adótörvényeket, melyben több olyan módosítást eszközöltek, - köztük a helyi adók kivetési módjait - ami által az önkormányzatoknak lehetőségük van helyi adót kivetni minden olyan vagyontárgyra, amit a központi kormány nem adóztat, vagy más törvény nem tilt.

A törvénymódosítás tovább részletezi azt is, melyek azok a vagyontárgyak, amelyek megadóztathatóak.  Az adóztatható vagyontárgyak közé emelték a termőföldet is, amiről eddig mindenki egységesen elfogadta, hogy nem lehet megadóztatni, mert a vidéki élet alapja – jelentette ki a képviselő.

2015 – ben az önkormányzatok még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen több forrásmegvonással kell szembesüljenek. Magyarországon a 3200 önkormányzatból körülbelül 2500 településen nem, vagy csak alig van iparűzési adóbevétel, így arra kényszeríti az önkormányzatokat a kormány, hogy helyi adót vessen ki a termőföldekre. Míg az egyik kezével elvesz az önkormányzatoktól, a másik kezével a Fidesz kormányzat megadja azt a lehetőséget is számukra, hogy helyi adót vessenek ki. 

„Nem kifogja a halat a kormány, hanem leengedi róla a vizet” – fogalmazott dr. Legény Zsolt, a problémát érzékeltetve. Az önkormányzatok fogják a termőföldet megadóztatni, amit a kormány feltett kézzel figyelhet, hiszen nem az állam veti ki az állampolgárokra a további terheket.

A termőföld tulajdonosok joggal fognak felháborodni, - mondta - főleg azért is, mert a földmutyi újabb állomásához is elérkezünk ezzel az - említett kormányzati többség által már megszavazott – intézkedéssel.

Ezt az adótételt ugyanis csak a magántulajdonban lévő termőföldekre engedi a jogszabály kivetni. Tehát az 1- 2- 3, de az 50 hektárral rendelkező magángazdákat is fogja terhelni. 

Az állami tulajdonba lévő bérelt földeket nem lehet majd megadóztatni, ami által a kormányzat jóvoltából a műkörmösöket, benzinkutasokat, ügyvédeket és mindazokat, akik  a földmutyi kapcsán hosszú évekre haszonbérletre állami földeket kaptak, újabb előnyhöz juttatják a magángazdálkodókkal szemben, mert rájuk nem terjed ki a termőföld adó sem. Nem elég, hogy megszereztek hosszútávra földeket nem is gazdálkodó személyek, szemben a másfélmillió magángazdálkodó földtulajdonossal, még azt is megtehetik majd, hogy adót se fizessenek utána.

A FM államtitkára bár bejelentette, ezt így már ők sem támogatják – jelentette ki a politikus -, de az MSZP él azzal a gyanúperrel, hogy az ágazat véleményét felülírva is meglépi a kormányzat ezt az adónem kivetést. A mezőgazdasági bizottság tagjaként, hiába kezdeményeztem napirendre vételét a téma megtárgyalásának, - folytatta a szocialista képviselő - nem vette napirendre azt a kormányzati többség. Így Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor képviselőtársaimmal törvénymódosítási javaslatot nyújtottunk be Kövér Lászlónak, amiben kezdeményeztük, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényt módosítsák olyan irányba, mely szerint a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld nem képezheti helyi és települési adó tárgyát. Kíváncsian várjuk a képviselőtársaink álláspontját - fogalmazott Legény Zsolt, aki egyúttal felszólította a megyei kormánypárti képviselőket is, hogy támogassák a kezdeményezésüket!