mszp.hu | Belföld | főgáz tarlós istván Budapest MVM
2014. március 26. 12:18

Legértékesebb gyöngyszemét veszíti el a főváros

Az MSZP szerint a főváros vagyonának legértékesebb gyöngyszemét veszíti el azáltal, hogy hamarosan az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerülhet többségi Főgáz-tulajdonrésze.

Erről Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője és Tüttő Kata budapesti képviselő beszélt szerdán, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését megelőzően, amelyen a kisebbségi Főgáz-tulajdonlást érintő döntések születtek.

Horváth Csaba aláhúzta, amíg a korábbi városvezetés 100-130 milliárd forintért sem volt hajlandó értékesíteni a főváros Főgázban lévő tulajdonrészét, addig most az állam kevesebb mint 50 milliárd forintért veheti át azt.

"A ketrec rázza a majmot és nem fordítva" - fogalmazott, arra utalva, hogy a kormány a Magyar Közlönyben azt megelőzően tájékoztatott a vásárlásról, hogy az eladásról a tulajdonos nevében a Fővárosi Közgyűlés nyilatkozott volna.

Tüttő Kata a tranzakcióval összefüggésben arról beszélt, hogy azáltal nem lesz olcsóbb a gáz ára és az ellátás sem válik biztonságosabbá, ráadásul az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az állam nem jól gazdálkodik a rábízott vagyonnal. Horváth Csaba ehhez hozzátette, a Fidesz kormányzása alatt a fővárosi családokat átlagosan 460 ezer forintos veszteség érte, ami szerinte csak a II. Világháború pusztításához mérhető. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint ezt is figyelembe véve "politikai hűtlen kezelésnek" minősül a Főgáz állami felvásárlása.