Népszava | Belföld | interjú kampány
2013. november 09. 10:51

Legfőbb eszközünk az emberek igazságérzete

Míg a Fidesz támogatottsági plafonjánál jár, a demokratikus oldal komoly tartalékokkal rendelkezik, ráadásul Magyarországon ma többen akarnak változást, új, valódi baloldali politikát - mondja Molnár Zsolt. Az MSZP kampányfőnöke épp azért vállalta el a posztot, mert bízik a győzelemben. Budapesti elnökként pedig hozzáteszi, a kormányváltáshoz elengedhetetlen, hogy a fővárosban is jól szerepeljenek a szocialisták.

- Nehéz időszakban vállalta, hogy az MSZP kampányfőnöke lesz. A közvélemény-kutatások szerint a Fidesz ismét esélyes a győzelemre, a külföldi sajtó szerint is továbbmenetelhet Orbán, persze tudjuk, hogy a szocialisták nem felméréseket, hanem a választást akarják megnyerni. Bízik a sikerben?
- Én hiszek abban, hogy ezt az országot nem lehet megvezetni. Ezért is hiszek a győzelemben. Máskülönben nem vállaltam volna, hogy az MSZP kampányfőnöke leszek. Nem 2014-ben fordul majd elő először, hogy a szocialista párt és szövetségesei nem vezetik a közvélemény-kutatásokat, azután mégis megnyerik a választásokat. Tudom, hogy most is így lesz. A kampányfőnöknek az a feladata, hogy segítse azt a közösséget, amely kormányváltásra készül, ezért is tartom nagyon megtisztelőnek a felkérést. De fontos tudni, hogy nem magányos harcosként vívom majd ezt a küzdelmet, hanem egy nagyszerű csapattal, valamint a szövetségeseink korábbi kampányokban már kipróbált vezetőivel közösen. A közvélemény-kutatásokat egyébként óvatosan kell kezelni, azok inkább csak pillanatnyi tájékozódást jelenthetnek a pártok számára.

- Hogyan fogják maguk mellé állítani azokat, akik ma kormányváltást akarnak ugyan, de saját bevallásuk szerint a jelenlegi ellenzéki kínálat nem felel meg a számukra?
- Nagyon nehéz ma a közvélemény-kutatások alapján megítélni, hogyan is vélekednek a választók egy-egy szervezetről. Ugyanis minden negyedik-ötödik ember egyáltalán nem mer szóba állni egy közvélemény-kutatóval, mert félti az állását, a családját. És még ezen felül a szavazók 30-40 százaléka is úgynevezett bizonytalan. Ezért mondom, hogy a felmérések elsősorban a tájékozódást segítik. Az elmúlt időszak időközi választásain, Nyírbátorban, Szigetszentmiklóson, Vácon és Baján a szocialista párt valamint szövetségesei a szakemberek által kimutatottnál lényegesen jobban szerepeltek. Két helyen győztek is, annak ellenére, hogy a kutatási eredmények alapján ezek nem lettek volna lehetségesek. De nem akarom megkerülni a kérdést. Pontosan tudjuk, hogy az MSZP-nek vonzó alternatívát kell nyújtania a kormányváltást akaróknak, akár saját programjával, akár szövetségi politikájával. Ebben az esetben ránk fognak szavazni azok, akiknek elegük van az Orbán-kormányból.

- A kormány folyamatosan rezsit csökkent és úgy tűnik, hogy a kampány finisében a devizahitelesekneknek is újabb mentőövet dobnak. Mit kínál mindezzel szemben a szocialista párt?
- Az októberi kongresszusunk elfogadta azt a politikai programot, amely az országgyűlési választások után reményeink szerint a kormányzás alapja lehet, és amely fenntartható, egyben az emberek számára vonzó alternatívát jelent. A jelenlegi kormányzati politikának több millió ember vált vesztesévé, különösen a legszegényebbek, hiszen ők tudják legkevésbé képviselni érdekeiket. Mi leginkább őket fogjuk képviselni.

- Korábban elmondták, ajtótól-ajtóig járva igyekeznek majd minél több embert meggyőzni arról, hogy szavazzon a baloldalra, a változásra. Egy-egy választókerületben ez talán egyszerű feladat, de 106-ban nyilván nagyon nehéz. Lesz elég aktivistájuk?
- Napról napra bővül az aktivistáink száma. Bár a dolog természetéből következik, hogy ez a média számára nem mindig látható. Bízom abban, ahogy közeledik a választás, úgy egyre többen csatlakoznak majd a kormányváltókhoz, különösképp a szocialista párthoz. Biztos vagyok abban is, hogy az aktivisták számán nem fog múlni a kormányváltás.

- Új a választási rendszer is; egyetlen forduló lesz és megnőtt az egyéni körzetek súlya. Mennyire tájékozottak a választók és hogyan készül az MSZP az új rendszerre?
- Teljesen új választási rendszerrel találja szemben magát a magyar társadalom, amelyet a Fidesz egypárti akaratként vitt át az Országgyűlésen. Az MSZP-nek a sikeres kormányváltás érdekében alkalmazkodnia kell ehhez az új rendszerhez. Ezért mi a Fidesz által fölállított játékszabályokat követve fogjuk leváltani ezt a kormányt. Természetesen nagyon fontos, hogy a választók ismerjék meg a részletszabályokat, ezért mind a médiában, mind az országot járva tájékoztatjuk az embereket arról, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban. Elmondjuk, hogy ez a választás az egyéni választókerületekben fog eldőlni, ezért el kell menni választani. Hiteles, érzelemdús lesz a kampány, mert ahhoz, hogy a Fideszt legyőzze a baloldal, előbb le kell győzni az apátiát.

- A média 90 százalékban a kormánypárthoz kötődik Magyarországon, ezért is kellenek az aktivisták. Az ő segítségük önmagában azonban vélhetően kevés ahhoz, hogy el tudják juttatni az üzeneteiket a választókhoz. Más eszközeik is vannak?
- Az egyértelmű, hogy a médiában jelentős a kormánypárti túlsúly. Ezt adottságként kell kezelni. A tényeket azonban a kormánypárti média sem tudja megváltoztatni, a hamis látszatkeltés csak ideig-óráig hat. A médián kívüli eszközöket értelemszerűen használjuk. Az utcai jelenlét, a háztól házig járás, az embertől emberig tartó kommunikáció különösen fontos lesz ebben a kampányban, hiszen - bár fontos a médiaszereplés is - épp a bizonytalan szavazók azok, akiket leginkább személyes beszélgetések során lehet meggyőzni. El kell mondani nekik, hogy ez most amolyan újkori cserépszavazás lesz, a választópolgárok arról fognak dönteni: száműzik-e ezt a kormányt és akarnak-e egy normális Magyarországot, vagy megerősítik Orbán nagyon sokak számára elfogadhatatlan rendszerét. Ezzel lehet mozgósítani.

- Megbecsülni sem lehet, mennyi pénze van a Fidesznek a kampányra. Ráadásul a kormány közpénzből százmilliókat fordít saját reklámozására. Hogyan tudnak ezzel versenyezni a szocialisták?
- Nagy baj lenne, ha önmagában a pénz döntene a választásokon. Azonban nem vagyunk naivak. Tudjuk, hogy nem csak jelentős média-, hanem jelentős erőforrásfölényt kell ellensúlyoznunk. De újra elmondom, kétszer kettő akkor sem lesz öt, ha erről az Országgyűlés kétharmaddal szavaz, ha a média 90 százaléka ezt állítja, és akkor sem, ha óriásplakátokon hirdetik. A mi legfőbb eszközünk az emberek igazságérzete. Tegyék fel azt a már ismert kérdést, jobban vagy rosszabbul élnek, mint négy éve.

- Arthur Finkelstein és George E. Birnbaum, az amerikai Republikánus Párt két választási tanácsadója hosszú évek óta segíti a Fideszt, illetve a Századvégen keresztül a kormány munkáját. Az amerikai guruk mellett Orbánéknak egyetemek, kutatóintézetek, privát szakemberek is adnak tanácsot. Az MSZP-nek kik, milyen szakemberek segítenek a kampányban?
- Természetesen minket is segítenek tanácsadók, akik rendelkeznek kellő tudással és szakértelemmel. Azonban az ilyen szakértők munkája akkor a legértékesebb, ha azt nem a médiában, hanem a háttérben végzik. Ma olyan időket élünk, amikor sokan jogosan féltik munkahelyüket, egzisztenciájukat a kormányzati megtorlástól, ezért a demokratikus ellenzéket amúgy is inkább a háttérből támogatják a szakemberek. De mert segítik, biztos vagyok abban, hogy a szakértelem hiánya nem lehet a kormányváltás akadálya.

- Munkát! Kenyeret! - ez az egyik szlogenjük. Milyen lesz a többi? Mit üzennek a szocialisták a következő hónapokban a Fidesszel elégedetlen szavazóknak?
- Az MSZP választási ajánlata négy érték köré épül: igazság, biztonság, szabadság és jólét. Ezekből az alapértékekből vezettük le programunkat, nem általában, hanem egyértelmű, meghatározott társadalmi csoportok számára. Így világosan bemutatjuk, milyen változást érzékelnek majd 2014 után a gyermekek, a nők, bárki, aki ma dolgozik vagy dolgozni szeretne Magyarországon, a mikro-, kis- és középvállalkozások valamint a nyugdíjasok. Markánsan patrióta, az alacsony keresetűekkel szolidáris programot hirdettünk meg. Ennek természetesen ára van: a magas keresetűek, az adóoptimalizálásban professzionális nagyvállalatok arányaiban magasabb terhet vállalnak majd. Erről szól a társadalmi szolidaritás. Előre meghirdetett, világos tervekkel, felkészülési időt hagyunk majd minden változáshoz. Az összefüggés egyszerű: minél több a szabály, a hirtelen ötlet, a kapkodás, a túlszabályzás, annál több a lehetőség a trükközésre, adóelkerülésre. A mai kormány éppen ezt csinálja: nagy hanggal kiáll a tisztességes adófizetés mellett, miközben kéthetente új adót vezet be vagy változtat meg itt-ott kulcsokat. Ez így nem megy. Ez okozza az élhetetlen káoszt. Ezen fogunk változtatni és ezt már most világossá tesszük.

- A rajtnál senki nem szereti elárulni, milyen eredményre számít. Mégis, mondja meg: lesz baloldali kormánya az országnak 2014-ben?
- Egyértelműen igen. Ha megnézzük a demokratikus ellenzék táborát, a Fidesszel ma szinte fej-fej mellett halad. A különbség azonban égbekiáltó: a Fidesz támogatottsági plafonjánál jár, a demokratikus oldal viszont komoly tartalékokkal rendelkezik. Ahogy már beszéltünk róla, számos választó ma titkolja, vagy egyenesen letagadja, kire szavaz majd 2014-ben. Ha értékválasztási adatokat nézünk, még inkább egyértelmű: Magyarországon ma többen akarnak változást, új utat, valódi baloldali politikát, mint a Fideszt. Így ha a következő hónapokban mindenki teszi a dolgát, minden baloldali és demokratikus párt a választási győzelemre összpontosít, akkor 2014-ben Magyarország új irányba indulhat el.

- Ön nem csak kampányfőnök, de budapesti elnök is. Hogy látja a főváros helyzetét és a baloldal jövőjét Budapesten?
- Ez két kérdés egyben. A főváros mai helyzete lehangoló. Az elmúlt három évben százmilliárdos nagyságrendű veszteség érte a budapestieket, miközben alig történtek fejlesztések. A fővárosiak is egyre rosszabbul élnek, de nem világos, hogy miért, hiszen nem látszik, hogy miért és hova kerültek az elvont források. Sajnos Budapest politikai értelemben is csatatérré vált, a kormány, a kerületi polgármesterek és a városvezetés bár egy pártcsaládhoz tartoznak, mégis gyakran kibékíthetetlen harcot vívtak, és ennek sajnos a fővárosiak itták meg a levét. A kormányváltáshoz természetesen elengedhetetlen, hogy a fővárosban jól szerepeljenek a szocialisták. Egy erős budapesti MSZP tudja segíteni a kormányváltó erőket, ahogy egy baloldali demokratikus kormány is sokat segíthet majd a főváros nehéz helyzetén. Azt gondolom, hogy jövő ilyenkor nem csak demokratikus kormánya, hanem baloldali városvezetése is lesz Budapestnek, akik partnerként tekintenek egymásra, és akik számára a főváros érdekei elsődlegesek. Hosszú és nehéz út áll előttünk, de a budapesti szocialisták nincsenek egyedül. Valamennyi demokratikus párttal együttműködve akarunk Budapesten változást. Már formálódik az a csapat, amely 2014-től a város és az itt élők érdekeit tekinti szem előtt tartva kívánja vezetni a várost mai helyzetéből.

Fazekas Ágnes