mszp.hu | Belföld
2022. október 19. 17:56

Legyen adómentes a minimálbér!

Legyen adómentes a minimálbér!
Tegye adómentessé a minimálbért a kormány, ígérgetés helyett nyújtson valódi segítséget a legkisebb keresetűeknek! – követelte Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, a budapesti Nyugati térről közvetített online sajtótájékoztatón szerdán.

„Van javaslat és van valós segítség!” – mondta Komjáthi, idézve pártja javaslatát: a kormány „engedje el” a minimálbér jelenlegi 15%-os adóját, legyen a minimálbér adómentes.

Ezzel a lépéssel azonnali 22,5 százalékos nettó minimálbér-emelkedést lehetne elérni, valós és azonnali segítség lehet. Ezzel „azonnal pénzhez lehet juttatni az embereket úgy, hogy a vállalkozók terheit ezzel nem növelnénk” – emelte ki.

Felszólította a kormányt: mivel a Fidesz akár egy éjszaka alatt is képes átvinni egy-egy törvényt, „mi most, (az) MSZP, azt mondjuk, aludjanak rá egyet, aztán keljenek fel és fogadják el az MSZP javaslatát a minimálbér adómentessé tételéről!”

Kifogásolta, hogy bár megkezdődtek a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalások a munkáltatók és a szakszervezetek között, a kormány ebben nem vesz részt, hanem „hátradől és úgy tesznek, mintha nekik ehhez semmi közük nem lenne.”

„Pedig vastagon van közük” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő. „Tehetnének; ugyanis ha úgy csinálnának, mintha tudnának kormányozni, akkor hozhatnának olyan valós intézkedéseket, amely segítené a tárgyalások előmenetelét és tudna jelentős mértékben emelni a minimálbéren”.

Azt mondta: a kormány kommunikációs eszközökkel, nemzeti konzultációval, plakátkampányokkal próbálja elfedni a bajt, pedig „sem az óriásplakátok, sem a konzultáció, de még a Jedi-erő sem fog azon segíteni, hogy be tudják fűteni az emberek a lakásukat, hogy el tudják nyomni a korgó gyomor hangját”.

Ha a kormány lemondana a minimálbér adójáról és az embereknél hagyná a pénzt, az segítene a brutálisan elszabadult gáz- és áramáron, és az infláció okozta élelmiszerár-emelkedésen – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok