mszp.hu | Belföld
2021. április 12. 14:12

Legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen a kis fizetések adója!

Legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen a kis fizetések adója!
Legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen az alacsony fizetések adója! – ismertette Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, pártja előválasztási programjának egyik legfontosabb elemét vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, kiszámolták: ezzel az intézkedéssel csaknem 2 millió 300 ezer embernek nőne a nettó fizetése, a fedezet pedig megvan rá a költségvetésben.

„Meggyőződésünk, hogy a minimumból már nem szabad elvenni!” – hangsúlyozta a társelnök, ismertetve: ma Magyarországon 2 millióan élnek a létminimum alatt, „még a dolgozó emberek közül is sokan nélkülöznek”.

„Az MSZP szerint ez nem maradhat így, mert a biztos megélhetés mindenkinek jár!” – szögezte le.

Éppen ezért Európa egyik legkisebb minimálbérét nem szabad megadóztatni, el kell törölni a jelenlegi 15%-os szja-terhét. Ezzel a nettó minimálbér havi 25 110 forinttal emelkedne, így évente nettó 300 ezer forinttal több maradna a minimálbéren dolgozók zsebében – mondta.

Ezzel párhuzamosan a garantált bérminimum és az alacsony fizetések adóterhe is csökkenne a szocialista javaslat szerint, melyet az Országgyűlésnek is benyújtanak; a szakmunkás minimálbéren foglalkoztatottak így évente nettó 200 ezer forinttal többet kereshetnének.

Az szja eltörlését adójóváírással oldanák meg, mely a magasabb fizetéseknél sávosan csökkenne a mediánbér jelenleg bruttó 321 ezer forintos összegéig – ismertette pártja álláspontját.

„Vagyis az a 2 millió 250 ezer ember, aki bruttó 321 ezer forintnál kevesebbet keres, biztosan jobban járna, mint most” – húzta alá az MSZP társelnöke.

Azt mondta: úgy számolták, a minimálbér adómentessé tétele 250-300 milliárd forintos költségvetési kiadást jelentene, erre pedig lehet is pénz.

„Ha a Fidesz-rezsim szerint volt pénz arra, hogy 500 milliárd forintnyi támogatást adjon a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak, vagy 210 milliárd forintot a Magyar Villamosműveknek, akkor erre is kell lennie. Ez csak döntés kérdése!” – mutatott rá.

Tóth felidézte az Európai Parlament állásfoglalását, mely szerint a minimálbért a szegénységi küszöb fölé kell emelni.

Ezzel szemben Magyarországon a nettó minimálbér még a létminimumot sem éri el, még a családi adókedvezménnyel együtt sem, ha egy családban a szülők minimálbérért dolgoznak – mutatott rá.

„Döbbenetes” tényeket sorolt a magyar minimálbérről: „szégyennek” nevezte, hogy az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb, a Visegrádi országok: Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország közül pedig a legkisebb. A legutóbbi, 3,6 százalékos emelése feleannyi volt, mint az élelmiszerek éves drágulása; euróba átszámolva is kevesebbet ér, mint egy éve; és „a legdurvább”: a magyar minimálbért ma összesen több mint 30% adó terheli, különféle formában.

Mint mondta, a szocialista javaslattal elkezdhetik felzárkóztatni az alacsony magyar béreket, így el lehetne kezdeni felszámolni a dolgozói szegénységet.

„A Fidesz-rezsim 11 éves kormányzásának eredménye, hogy egy átlagos dolgozó bére alig fedezi a megélhetési költségeket. Ezt tetézi, hogy a Fidesz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése során a saját oligarcháit mentette a munkavállalók helyett, így mára megélhetési válság alakult ki” – mondta.

„Ha nem most, 2022 után adómentessé tesszük a minimálbért. Kormányváltás és korszakváltás kell, hogy a magyar emberek több pénzhez jussanak” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó párttagok