Legyen fizetésemelés Magyarországon! - Országgyűlés

Fűtött focipályák, a költségvetés módosítása, új nemzeti alaptanterv, elveszített munkahelyek, Honvéd Egészségpénztár, a Forradalom lángja, magánnyugdíj-pénztári megtakarítások, nukleáris alap. Ülésezett a parlament.

Legyen fizetésemelés Magyarországon!

El kell döntenie a kormánynak, hogy fűtött focipályákat akar saját magának, vagy fűtött otthonokat akar a magyar embereknek! – fogalmazott Tóbiás József hétfői napirend előtti felszólalásában.

Egy a nemzetéért felelősséget vállaló kormánynak figyelnie kell a társadalmi békére, és úgy kell kormányoznia, hogy a társadalmi feszültségek ne növekedjenek, a versenyképességhez és a jobb élethez való jogot viszont minden eszközzel igyekezzen megvalósítani – jelentette ki az MSZP elnöke.

Tóbiás József szerint Magyarországnak ma nem felelős nemzeti kormánya, hanem pártkormánya van, ahol a két párt érdekei a nemzeti érdekek fölé emelkedtek. A politikus köszönetet mondott a Habitat for Humanitynek, amiért a kormány helyett végezte el a szegénységi adatok mérését.

Az adatok alapján szembe kell nézni azzal, hogy ma 800 ezer család él Magyarországon a számlák kifizetése után szegénységben, 522 ezer ember él olyan háztartásban, ahol nincs WC, 240 ezer lakásban nincs vezetékes víz, egymillió háztartásban nincs csatorna és 96 ezer gyermeknek nincs áram a szobájában.

Tóbiás József azt kérdezte, ha van 3 milliárd forint arra, hogy télen is lehessen fűteni a focipályát, miért nem szentelnek figyelmet a szegénységben és a dolgozói szegénységben élőknek.

Az MSZP továbbra is fizetésemelést követel mindenki számára, aki az országot működteti – szögezte le.

Az MSZP elnöke szerint a fizetésemelések elmaradásával nemcsak a gazdasági növekedést akadályozza a kormány, hanem gerjeszti az elvándorlást, aminek következtében hiányszakmák tömege jelenik meg.

El kell döntenie a kormánynak, hogy fűtött gyepeket akar saját magának, vagy fűtött otthonokat akar Magyarországnak – fogalmazott Tóbiás József.

A 2015. évi költségvetés módosítása

Szakács László kifogásolta, hogy az előterjesztésben egymáshoz nem illő dolgokat "madzagoltak össze". Bírálta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hitelátvállalását. Mint mondta, az elmúlt öt évben az közmédia a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együtt több mint 700 milliárd forintot kapott.

Hozzátette: szerinte nem járna plusztámogatás azért, hogy a közmédia "nem objektíven fröcsköli szét a kormányzati propagandát". Azt mondta: csupán a Modern városok program 25 milliárdjával értenek egyet.

Radikális tananyagcsökkentésre van szükség!

Hiller István egy általános iskola 5. osztályos diákjának órarendjét olvasta fel, majd a tanulók leterheltségére mutatott rá, és úgy értékelt: ezt hozta a kormány által alkotott új nemzeti alaptanterv. A gyerekek fáradtak, és olyan kimerültek, hogy már beszélgetni sincs kedvük iskola után - mondta.

Rámutatott: a nat lexikális szemléletű, és minden hiányzik belőle ami korszerű. Megtaníthatatlan, ezért radiális tananyagcsökkentésre van szükség - rögzítette az ellenzéki politikus, aki azt kérdezte, a kormány képviselője hallott arról, hogy a diákok fáradtak, és egyetért azzal, hogy a nat átalakítására van szükség?

Egy kormánydöntésről - a Nemzetközi Rákellenes Világnap kapcsán

Tukacs István a daganatos betegségben szenvedők magas számára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a korai diagnózist kellene segíteni. Az ellenzéki politikus a daganatos betegek vizsgálatára vonatkozó úgynevezett 14 napos szabály adatairól érdeklődött, hogy hány beteg részesült ilyenformán ellátásban.

Fejéről a talpára kell állítani az egészségügyet!

Korózs Lajos arról beszélt, hogy naponta három orvos és két egészségügyi szakdolgozó hagyja el az országot. A megkérdezettek negyede a hálapénzt nevezte meg olyan oknak, amely miatt nem is szeretnének hazatérni, de az itthon dolgozó orvosok jelentős része is elítéli a hálapénzt - tette hozzá.

Ezrével veszíti el Magyarország az új munkahelyeket!

Gúr Nándor szerint nem Magyarországra fektetnek be a vállalkozók, nem itt létesítenek munkahelyet. Szerinte a plázastop vagy a vasárnapi boltzár is munkahelyek megszűnésével járt. Azt kérdezte: mikor tesz valamit a kormány a munkahelyteremtésért?

Mikor juthatnak hozzá megtakarításaikhoz a Honvéd Egészségpénztár tagjai?

Demeter Márta arra várt választ: mikor juthatnak pénzükhöz azok, akiknek megtakarítása odaveszett a Honvéd Egészségpénztárban? Arra is rámutatott: jelenleg törvényi keretek akadályozzák az állami segítségnyújtást, így az érintett 28 ezer ember akár évekig nem férhet hozzá befizetéséhez. Kijelentette: a kormány ne éljen vissza azzal, hogy a honvédségi dolgozók nem tüntetnek az utcán.

Nagy Imre újratemetésétől a forradalom lángjának kioltásáig...

Tóbiás József azonnali kérdésében felszólította a kormányt, hogy helyezzék vissza a Kossuth térre a "Forradalom lángját", Lugossy Mária alkotását, amely Göncz Árpád néhai köztársasági elnök ötlete nyomán csaknem húsz éven át emlékeztetett 1956 hőseire. A pártelnök kijelentette: "önök nagyon messze kerültek a forradalom ethoszától", amely azt kívánta, hazánk legyen független, amelyben a nép hallatta a hangját.

Hová tűntek a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások?

Varga László több, az egyéni magánnyugdíj-pénztári számlavezetésre vonatkozó ígéretet említett, és ezzel szembeállította, hogy Lázár János az állami rendszerrel összeegyeztethetetlennek nevezte azt. Azt kérdezte, hová tűnt háromezer milliárd forint magánnyugdíj-pénztári megtakarítás. Szerinte az átalakítással csorbult a nyugdíjváromány.

A jövőt kívánják felélni?

Heringes Anita azt kérdezte, hogy valóban befagyasztják-e a radioaktív anyagok elhelyezésének és a létesítmények leszerelésének finanszírozására létrehozott központi nukleáris pénzügyi alapot. Mint mondta, a paksi erőmű évente 21 milliárd forintot fizet be annak érdekében, hogy előre kitakarékoskodja a költségeket. Ez nem talált pénz, nem lehet elherdálni - jelentette ki.