Külföld | földgázipar Oroszország energiaárak
2013. október 29. 14:16

Legyen olcsóbb az orosz gáz!

"A Magyarországra érkező importgáz 80%-a Oroszországból származik. Nagyrészt az oroszországi importgáz fedezi a magyar lakosság fűtési igényeit, központi szerepet játszik a távfűtésben és nélkülözhetetlen az ipari termelés biztosításához. Hazánk ezért különösen érdekelt az európai gázellátás stabilitásában. Komoly problémát jelent, hogy jelentős különbségek vannak az egyes uniós tagállamok között az orosz gáz eladási árában. Nyomatékosan kértem ezért az orosz energetikai minisztérium vezetőit, valamint a Gazprom gázipari vállalat képviselőit, hogy közelítsék az egyes tagállamok közötti gázárakat. Az új, hosszú távú megállapodás esetében méltányos árat szabjanak meg a magyar fogyasztók érdekében. Az olcsóbb gázellátást biztosító meglévő vezetékek kihasználásának növelése érdekében fontos lenne, hogy az EU-ukrán társulási megállapodással párhuzamosan az orosz-ukrán viszony is rendeződjön. Ez mindhárom fél kölcsönös érdeke." - mondta Tabajdi Csaba, az EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttség tagja. A szocialista EP-képviselő tárgyalásokat folytatott Anatolj Janovszkij, orosz energiaügyi miniszterhelyettessel valamint Vlagyimir Markov, a Gazprom, orosz gázipari vállalat igazgatótanácsának tagjával.

Tabajdi Csaba hozzátette: "Míg Németország 353 dollárt, valamint Hollandia, Ausztria, Franciaország és Finnország együtt átlagosan 400 dollárnál kevesebbet, addig Magyarországnak 416 dollárt kell fizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért. A tagállamonként jelentősen eltérő gázárak komoly feszültséget okozhatnak az Oroszországhoz fűződő viszonyban. Magyarországra az európai átlagnál magasabb áron érkezik az orosz gáz annak ellenére, hogy ezt a szállítási feltételek nem indokolják. A magyar és európai fogyasztók érdekeinek védelmében kértem a méltányos gázár megszabását. Ettől független kérdés, hogy a lakossági gázárakat nagymértékben befolyásolják az adott tagállamban az energiára kivetetett adók is."
 
"Az európai ellátásbiztonság megteremtése és az energiafüggőségünk csökkentése érdekében az Európai Uniónak minden lehetséges energiaforrást ki kell használnia. Szeretném felhívni az uniós döntéshozók figyelmét Oláh György magyar származású Nobel-díjas kémikus felfedezésére, amely lehetővé teszi a metanol-alapú energiagazdaság megteremtését. A magyar tudós által feltalált módszerrel Kínában már nagyüzemi metanol-gyártás folyik, míg Európában eddig egyedül Izlandon működik egy kísérleti erőmű." - fejtette a szocialista politikus.