Legyen uniós válságmegelőzés!

"A kapkodó, átláthatatlan ciprusi tűzoltás jelzi, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek többsége és az Európai Bizottság továbbra is szociálisan érzéketlen. Kizárólag megszorításokra alapuló válságkezelésben gondolkoznak. Hol volt az Európai Bizottság, az eurózóna vezetése, hol voltak a pénzügyminiszterek, amikor nem látták korábban Ciprus problémáit? Azok korábban hosszú ideje nyilvánvalóak voltak." - tette fel a kérdést Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Parlament mai, a ciprusi helyzetről folytatott vitája kapcsán.

"Amikor Ciprus a fizetésképtelenség határára került, megtörtént a baj, az uniós döntéshozók mégis átláthatatlanul, felkészületlenül, a hosszú távú gazdasági, társadalmi, szociális és politikai következmények figyelembevétele nélkül hoztak rossz döntéseket." - fejtette ki Tabajdi.
 
"Elfogadhatatlannak tartom, hogy Ciprus és az EU tárgyalásain egyáltalán felmerülhetett a kisbetétesek megtakarításaira kiterjedő adó ötlete. Ezzel ledöntöttek egy tabut, de remélem, hogy nem teremtettek rossz precedenst a jövőre nézve is! Szerencse, hogy az Európai Parlament követeléseinek megfelelően a 100 ezer euró alatti betétekkel rendelkező kisbetétesek a végleges megállapodás értelmében mentesülnek az adó alól." - vázolta a helyzetet Tabajdi. Hozzátette: tény azonban az, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei és a Bizottság, illetve a trojka nem gondolta végig, hogy a bankbetétek megadóztatása beláthatatlan folyamatokat, jelentős pánikot és nagymértékű betétkivonást indíthat el Európában. "Szerencsére nem lettek veszélyes következményei az olasz és a spanyol bankszektor számára, az euróövezet jövőjére nézve is." - húzta alá a szocialista delegációvezető.
 
Tabajdi hangsúlyozta: "Egyetértek Martin Schulz elnök úrral: annak érdekében, hogy az európai polgárok bankbetétei, megtakarításai biztonságban legyenek, mielőbb fel kell állítani az európai szintű garanciákat szavatoló bankuniót. Meg kell előzni az újabb problémákat, a túlzottan nagy bankszektorral rendelkező államok, pl. Ciprus mellett Hollandia, Írország, vagy Luxemburg esetében, és vissza kell szorítani az európai szociális modellt veszélyeztető áldatlan adóversenyt is." - mondta a szocialista politikus.