mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 17. 16:04

Legyenek elvárások a stratégiai partnerekkel szemben!

Legyenek elvárások a stratégiai partnerekkel szemben!
Legyenek elvárások a kormány stratégiai partnereivel szemben! – követelte Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, a Samsung gödi gyára előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán, hozzátéve: szigorú munkavédelmi szabályokra van szükség.

A kormány stratégiai partnerségi szerződéseket köt különböző nagyvállalatokkal, de cserébe nem vár el semmit. Az MSZP azt akarja: ezeket a „lózunggyűjteményeket” töltsék meg tartalommal, illetve szigorú szankciói legyenek annak, ha valaki nem tartja be a munkavédelmi és munkaügyi jogszabályokat és lábbal tiporja a munkavállalók és a szakszervezetek jogait – mondta.

A Fidesz lesöpörte az MSZP korábbi határozati javaslatát, hogy 2 évre legyen eltiltható mindenféle adófizetői, kormányzati és uniós támogatástól az a cég, amely súlyosan megsérti a munkajogi, munkaügyi vagy foglalkoztatási szabályokat.

„A Fidesz természetesen ebbe nem ment bele. Hogy is mehetne, amikor Szíjjártó külügyminiszter azzal roadshow-zik a különböző munkáltatóknál, hogy nyugodtan jöhetnek Magyarországra, itt nem kell szakszervezetesdit játszani?” – mondta.

„Gyakorlatilag kilóra eladják a magyar munkavállalókat a multinacionális cégeknek, a befektetőknek. Ez tűrhetetlen! A Magyar Szocialista Párt, szociáldemokrata pártként, gátat akar ennek szabni!” – mondta.

„Az MSZP a munkavállalók pártján áll!”- jelentette ki.

Mint mondta,komoly és súlyos apropója” van a gödi gyár előtti sajtótájékoztatónak: egy fiatal dolgozó november 3-iki, máig tisztázatlan üzemi balesete.

A Samsung egyelőre „nem igazán akar” információt adni a balesetről, pedig az MSZP szerint a kormány stratégiai partnereként az is feladata lenne, hogy nyíltan álljon ki és mondja el, hogy a kormánytól támogatásként kapott „rengeteg adófizetői pénzből” mennyit költött a munkavédelmi előírások betartására és fejlesztésére, a munka- és munkavédelmi körülmények javítására – mondta Komjáthi.

Mivel „a Samsung hallgat”, az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan írásbeli kérdéssel fordult az illetékes miniszterhez, mert az MSZP tudni akarja, mennyit költenek a stratégiai partnerek az állami támogatásokból a munkakörülmények javítására, az elmúlt 3 évben hány alkalommal volt munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés, és ezek milyen eredménnyel zárultak – mondta az elnökhelyettes.

„Legyenek elvárások a stratégiai partnerekkel szemben, de úgy általában a munkáltatókkal szemben is!” – követelte.

„Ha egy családapa, családanya reggel megöleli a szeretteit és elmegy dolgozni, akkor amikor hazaér, még akkor is megtehesse ezt, mert mondjuk van karja” - mondta.

Szankciókat követelt azért is, ha egy cég tudatosan akadályozza a szakszervezetet vagy az üzemi tanácsot abban, hogy munkavédelmi képviselőket válasszon, mert „erre is van példa”.

„Cinikus lépésnek” nevezte, hogy a kormány a Suzukitól vásárolt munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések céljára több mint 300 millió forintból autókat, pedig éppen ez a cég volt az, amelyik „lábbal tiporta a szakszervezeti jogokat, (...) tönkretette egy fiatal munkavállalója életét”, aki csak annyit tett, hogy szakszervezetet akart alapítani.

„No, akkor itt van az idő! Üljenek be az ellenőrök ezekbe az autókba, szántsák fel az országot, és ellenőrizzenek! (...) A kormány pedig biztosítsa ehhez a munkához való forrást, mindenféle feltételt és lehetőséget! Védjük meg együtt, közösen a magyar dolgozókat!” – mondta.

Újra hangsúlyozta: nem létezik emberarcú kapitalizmus; a dolgozók kiszipolyozásának az tud véget vetni, ha a kormány felügyeletet gyakorol és mindent megtesz a dolgozók érdekében, másrészt, ha vannak szakszervezetek.

„Ehhez pedig minden támogatást meg kell adnunk!” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok