mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 25. 12:56

Lehessen a Balatonban ingyen fürdeni!

Lehessen a Balatonban ingyen fürdeni!
Mi csak azt kérjük, hogy lehessen a Balatonban ingyen fürdeni – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az Inforádió Aréna című műsorában hétfőn. Határt kell szabni szabad vizeink kisajátításának –szögezte le.

A Balaton szimbólum, ami ott történik, az történik szerte az országban, a Velencei-tónál, a Fertő tónál és sok más helyen: látható, hogy a NER oligarchái hogyan veszik el a közöst saját érdekükben.

„Amit meg tudnak kaparintani a NER-lovagok, azt megkaparintják. Mi ennek szeretnénk most azt mondani, hogy állj! Ennyi elég volt!” – mondta.

A szolgáltatásokért, ételért, italért, szállásért persze fizetni kell, mert piacgazdaságban élünk, de „Mi azt kérjük, hogy legalább ez a része, hogy fürödjön az ember a Balatonban, ez legyen ingyen. (…) Azt szeretnénk elérni, ha valaki lemegy a Balatonra, akkor ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy lemegy a partra és nem tud fürdeni. Sajnos ennek a veszélyét látjuk” – erősítette meg.

A lakossági felháborodás, az ellenzéki pártok sok-sok akciója és figyelemfelhívása szabad vizeink érdekében „a mai hatalmat abszolút nem zavarja abban”, hogy például a Velencei-tónál egy szakasz szabadstrandot értékesítsen és ott építkezést engedélyezzen. Balatonaligán pedig a korábbi pártüdülőt szerezte meg Mészáros Lőrinc, és a korábbi megállapodás ellenére lezárta a vízhez vezető utat.

Ezért fordult az MSZP a népszavazás eszközéhez, hogy „döntsön a választópolgár, döntsenek a magyar emberek arról, hogy állítsuk meg ezt a folyamatot”, miután ez irányú petíciójukra több mint 100 ezer aláírás érkezett, és a Balaton környékén sok civilszervezet is támogatta.

„Nincs nagyon kétségem, hogy hogy fognak dönteni” - mondta Tóth még a Nemzeti Választási Bizottság hétfői döntése előtt (azóta kiderült: elutasították az MSZP népszavazási kérdéseit), „de megyünk tovább”. A Kúrához fellebbeznek, s ha az sem sikeres, újabb kérdéseket nyújtanak be.

A most elutasított három kérdés a meglévő szabadstandok fennmaradásáról és a most szabadstrandként működő partszakaszok védelméről szól, hogy „ne építsék már be teljesen a Balatont, ne sajátítsák ki maguk számára, hanem legyen hozzáférhető mindenkinek”.

Tóth azt is mondta: több támogatást kellene kapjanak az önkormányzatok ahhoz, hogy ezeket a szabadstrandokat, parszakaszokat olyan minőségben tartsák meg, ami alkalmas arra, hogy a magyar emberek ki tudják pihenni magukat, főleg, miután a miniszterelnök külföldi helyett itthoni pihenésre szólította fel őket.

Egy népszavazás sikere esetén az állam kompenzálja az önkormányzatokat a belépődíjakért – „hogyha jut pénz külföldi fociakadémiákra, ha jut pénz a Budapest-Belgrád vasútra (…) százmilliárd forint értékben, akkor jusson pénz az önkormányzatok kártalanítására” – mondta a pártelnök.

A Balaton és más vizeink minőségének megóvása állami kötelesség, a kérdéseknek tehát környezetvédelmi vonatkozása is van. Ezen túl egyensúlyt kell teremteni az ott élők és a kikapcsolódni vágyók érdekei között – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok