mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. január 12. 11:43

Lehessen melegételt is venni a SZÉP kártyával!

Lehessen melegételt is venni a SZÉP kártyával!
Az MSZP szerint botrányos a kormány késlekedése mind a bérek, mind a béren kívüli juttatások rendezésének ügyében a gazdasági válság közepén. Javaslatot nyújtottak be a SZÉP kártyákon ragadt pénzek gazdaságélénkítő felhasználására vonatkozóan.

A jó béren kívüli juttatások – mint például a Matolcsy pénzügyminisztersége előtti időkben a Cafeteria-rendszer magánnyugdíj pénztári, lakástakarék, vagy egészségbiztosítási lehetőségei – az öngondoskodásnak is fontos elemei kellene, hogy legyenek, mondta el Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A SZÉP kártya helyzetéről az MSZP elnökhelyettese elmondta, szűkült a felhasználók köre, és bár a kormány megemelte a kereteket, a legnagyobb rész most beragad, hiszen ezt csak üdülésre lehetne felhasználni. „Most benyújtott javaslatunkban tehát azt céloztuk meg, hogy ne címkézzék fel a bent ragadt pénzeket, hiszen nem a dolgozók tehetnek róla, hogy így alakult a helyzet. Ezért írásbeli kérdéssel fordult Varga László képviselőnk az illetékes miniszterhez”.

„Az MSZP minden egyes javaslatát úgy fogalmazza meg, hogy szakértőkkel, szakszervezetekkel, akár pártok szakértőivel együtt „szüli meg” azokat. Most főként azért támogatjuk, hogy a SZÉP kártyán ragadt pénzekből a dolgozók melegételt is vehessenek, mert ez a szektor van leginkább veszélyben, így ez egyrészt jó a családoknak, másrészt jó a bajba jutott gazdasági szereplőknek” – emelte ki Komjáthi.

A szocialista politikus kérdésre elmondta, a vetítési alap miatt gyakorlatilag mindenkit érint az a botrányos tény, hogy január 10-én a kormány még mindig nem rendezte az idei minimálbérek helyzetét. Különösen sújtja ez a dolgozókat a nagy állami cégeknél, a pedagógusokat, a szociális ágazatban dolgozókat, és mintegy másfél millió tényleges minimálbérest is. „Egyes becslések szerint 1,8 millió ember minimálbéres. Ez azért becslés, mert például a KSH az átlagkereset számításánál az 5 fő alatti foglalkoztatókat nem veszi figyelembe”.

Komjáthi Imre szerint a magyar munkavállalók mintegy 30%-a lehet minimálbérre bejelentve. „Azt is fontos megjegyezni, hogy jó néhány szociális juttatás összege a minimálbérhez van kötve, ez is fontos, hogy azoknak is emelkednie kellene” – tette hozzá.

A tárgyalásokról elmondta, 4 és 5% közötti emelésről folyik éppen a vita a munkáltatók és a munkavállalók között. „Gyakorlatilag pár ezer forintról szól a vita, bár tény, hogy az az pár ezer forint sokat jelent a minimálbéreseknek. (…) Itt a kormánynak kellene lépni, például a szociális hozzájárulás elengedésével vagy csökkentésével, vagy az SZJA csökkentésével. A kormány kezében van a megoldás, az ő felelőssége, hogy minél hamarabb lépjen, már tegnap kellett volna” – hangsúlyozta Komjáthi Imre.

 

Kapcsolódó párttagok