Lehet választani: A vidék újjáélesztése vagy uniós élelmiszercsomagokat ellopó kormány

A városi élethez képest jelenleg igen korlátozott lehetőségeket kínáló falvakat Európa-szerte veszélyezteti az elnéptelenedés. Ez a folyamat már most is komoly kulturális, szociális és gazdasági problémák forrása, amelyek idővel csak még inkább felerősödnek. Főként ha az egyes tagállamokban olyan kormányok vannak, mint Magyarországon, amelyek úgy tűnik, nem ódzkodnak „ellopni” az Uniótól élelmiszercsomagokra kapott milliókat sem.

Éppen ezért „az elkövetkezendő időszak egyik legnagyobb feladata az európai falvak újjáélesztése” - hívta fel a figyelmet Szanyi Tibor, EP képviselő az Európai Parlament tegnapi, brüsszeli plenáris ülésén. Mint hangsúlyozta, az „okosfalvak” néven futó kezdeményezése az Európai Bizottság támogatását is elnyerte. A projekt célja az európai falvak újjáélesztése a vidéki lakosság életkörülményeinek lényeges javításán keresztül. Internet elérhetőség, minőségi oktatás, egészségügyi szolgáltatások, közlekedés és természetesen munkahelyek elérhetősége – jelenleg ezek a szolgáltatások a városi népesség kiváltságai.

Ezen akar változtatni az „okosfalvak” kezdeményezés. A tudás megvan hozzá – rengeteg jó példa, sikeres projekt, legjobb gyakorlat létezik. Ezek összegyűjtésével, közös uniós erőfeszítéssel és a megfelelő források felszabadításával újra életre kelhet az európai vidék. Az „okosfalvak” egy új, friss megközelítést kíván a vidékfejlesztésbe hozni: „okos” megközelítéssel falvainkat nem csak élhetőbb helyekké, de innovációs központokká is tehetjük.